10 goda råd inför att du tänder grillen

Så snart solen tittar fram och det blir varmare kommer grillen fram i många hem, redo för matlagning utomhus och härlig stämning. Oavsett om du använder el, gas, kol eller ved är det viktigt att ha koll på säkerhet och god hygien. Vi guidar dig.

5 goda råd rörande hygien

1 Tvätta händerna innan du börjar, och även efter att du har hanterat rått kött.

2 Håll maten separerad, så att bakterierna inte sprider sig från den ena köttsorten till den andra. Alltså kyckling för sig, korv för sig och biff för sig.

3 Använd två tänger, en till rått kött och en till grillat kött. Den första tången använder du tills köttet har fått färg på båda sidorna eftersom de flesta bakterierna sitter på ytan. På kyckling och färs är bakterierna inte begränsade till ytan och därför är det viktigt att de alltid blir genomstekta.

4 Ha ett rent fat redo för det färdiggrillade köttet så att du inte lägger tillbaka det på samma fat eller i samma skål som det låg i när det var rått. En droppe kycklingsaft kan smitta en hel familj och på ett fat finns det ofta en hel sjö av köttsaft, och därigenom många bakterier.

5 Diska alltid grillgallret rent när du har använt det färdigt - det räcker inte att "bränna av det" innan du använder det igen.

5 bra säkerhetstips när du grillar

1 Ställ alltid grillen på ett plant underlag och på säkert avstånd till brännbara material.

2 Flytta inte grillen när den är varm.

3 Häll inte tändvätska eller liknande på varm grillkol eller eld.

4 Håll alltid grillen under uppsyn.

5 Ha ett lock eller en hink med sand till hands som du kan kväva elden med om det börja brinna okontrollerat.

Nettobladet