10 tips för att hålla ditt nyårslöfte

Nytt år, nya möjligheter. Är du en av alla som går in i det nya året med att ge ett nyårslöfte? Här får du 10 tips på hur du undviker att luften går ur dig efter några dagar, oavsett om du vill gå ner tio kilo eller bara rensa ut i källaren.

  1. Välj ett enkelt nyårslöfte: En sak i taget; du kan inte göra allt samtidigt.
  2. Välj ett löfte som betyder något: Ett nyårslöfte ska bottna i en önskan om förändring, inte vara ett infall eller resultatet av en vadslagning på nyårsafton. Det handlar om vad du vill, inte vad du tycker att du borde.
  3. Var konkret: Gör ditt nyårslöfte konkret. ”Jag vill äta hälsosammare” är inte konkret medan ”Jag vill äta grönsaker till alla måltider” är mycket mer handgripligt.
  4. Formulera löftet positivt: Ett löfte som ger dig något att röra dig mot är betydligt mer motiverande än något du rör dig bort från. ”Jag vill anmäla mig till en sluta röka-kurs” är en positivare tanke än ”Jag vill sluta röka”.
  5. Var realistisk: Vi undervärderar ofta hur svårt det är att ändra en vana. Sätt därför inte ribban för högt. Om du skulle vilja börja löpträna är ett nyårslöfte som ”Jag vill kunna springa fem kilometer om tre månader” ett mer realistiskt mål än ”Jag vill springa ett maraton om tre månader”.
  6. Ta fram en plan: Ett mål utan en plan är en önskan. När du har tagit fram en plan på hur du vill uppfylla ditt nyårslöfte kan du fokusera på det viktiga, nämligen att arbeta för att nå ditt mål.
  7. Undvik fallgroparna: Skriv ner när du faller tillbaka i gamla vanor som lägger krokben för ditt nyårslöfte. Ta fram en plan på hur du ska undvika fallgroparna.
  8. Lär dig att säga strunt samma: Har du ett nyårslöfte som kräver att du ska ändra dina vanor kommer du att uppleva att du då och då faller tillbaka i gamla hjulspår. Tillåt dig själv att säga strunt samma och börja om igen.
  9. Säg det högt: Säg ditt nyårslöfte högt och dela det med andra. Hitta en vän eller kollega som kan hjälpa dig att hålla det.
  10. Kom ihåg dina framgångar: Belöna dig själv var gång du upplever en framgång. Genom att fira dina framgångar blir du motiverad att fortsätta.
Nettobladet