10 tips för att minska matsvinn

Varje år slänger du ca 47 kilo mat som det inte är något fel på. Din sophink blir glad, men det finns inte många andra fördelar med slängd mat. Här kommer 10 tips på hur du undviker det.  

Få avokadon att hålla

Just nu är avokado väldigt populärt på de svenska tallrikarna. Men ofta hamnar den ena halvan i sophinken, eftersom den har blivit brun och tråkig. Förvara den i ett glas med lock tillsammans med några lökringar. Det gör att den håller sig fräsch och grön.

DRESSING AV DEN SISTA MAJONNÄSEN

Använd de sista majonnäsresterna genom att hälla ner lite olja, salt och peppar i burken och sedan skaka den (kom ihåg att skruva på locket!). Nu har du en god dressing till din sallad.

Frys in kryddörter

Om dina kryddörter har börjat sloka kan du finhacka dem istället för att slänga dem och blanda dem med lite olja eller smör och frysa in små klickar i en isbitsform. På så sätt har du små smakexplosioner till hands som snabbt tar din vardagsmat till nya höjder. Gör också isbitar av den sista slatten vin eller grädde som håller på att surna – så har du alltid goda smakförstärkare till hands.

Gör en smoothie

Om du har råa grönsaker över från kvällsmaten kan du använda dem i en smoothie nästa dag. Kål, spenat och råa morötter som man alltid har lite för många av i kylskåpet passar bra att blanda med frysta bär, juice och kanske en banan från fruktskålen som har blivit för mogen för att få följa med i väskan. 

Läs också
Tips på goda smoothies och juicer

Kaffe to go

Häller du ibland ut det sista kaffet i kannan på morgonen eftersom du inte hinner dricka det? Ta istället med det i en to go-mugg och drick det i bilen, på tåget eller när du har kommit fram till arbetet.

Töm kartongen ordentligt

Se till att tömma dina kartonger med mejeriprodukter ordentligt innan du slänger dem. Det gömmer sig en hel frukostportion om du klipper upp din yoghurtkartong och skrapar ur den i ett glas.

ANVÄND DITT FRUKTKÖTT

Det är nyttigt och gott att göra egen juice, men i juicemaskinen blir det ofta massor med grönsaks- eller fruktkött över som sedan hamnar i sophinken. Använd istället resterna när du lagar lasagne eller köttbullar och när du bakar bröd, müslibars eller muffins. Du kan också sylta citrusfrukternas skal och äta dem som ett sött, nyttigt litet mellanmål.

Spara resterna

Se till att ha förvaringsburkar i alla storlekar – allt från stora och rymliga till små. På så sätt har du ingen ursäkt att inte spara även små rester till mackan eller omeletten dagen efter.

Ägg kan hålla länge

Apropå omelett så finns det sällan skäl att slänga ägg bara för att bäst före-datumet har gått ut. Kontrollera om dina ägg är okej som att lägga dem i ett glas vatten – sjunker de till botten kan du använda dem, men om de flyter ska du slänga dem.

Använd sunt förnuft

Var uppmärksam på skillnaden mellan ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”. Det sistnämnda ska du respektera och följa, men det första är bara vägledande från leverantörens sida och används uteslutande till mat som inte blir dålig särskilt snabbt, så om det luktar som det ska en eller två dagar efter datumet kan du äta det. Använd ditt sunda förnuft!

Visste du att …
dina potatisar inte gror om det ligger äpplen tillsammans med dem? Å andra sidan mognar bananer mycket snabbare om de ligger bredvid äpplen.

Nettobladet