10 tips till ostbrickan

Det är alltid festligt med en ostbricka. Det är trivsamt och enkelt och serverar du osten med härliga tillbehör kan det bli en både praktfull och överdådig måltid. Vi ger dig tips och tricks på hur du serverar den ultimata ostbrickan.

1. Välj olika ostar

Välj olika typer av ostar både vad gäller färg (gula, vitmögel, blåmögel, kittost osv.), konsistens (från hårda till mjuka och krämiga) och mjölk (ko-, get- och fårmjölk).

2. Beräkna mängden

Om ni bara ska äta ost, så räkna med 200–250 gram ost per person; är ostbrickan tänkt som tillbehör, dessert eller liknande, så räkna med 100 gram ost per person.

3. Kex eller bröd

Välj inte för salt bröd, eftersom osten också är salt. Baguetter och lantbröd har en neutral smak och är ofta att föredra framför kex som kan vara för salta. Testa att rosta bröd (t.ex. rågbröd) med lite olivolja i en stekpanna och servera som en slags chips till.

4. Undvik kalla ostar

Ta ut ostarna ur kylskåpet ca en timme före servering så att de inte är kalla. När osten är 16–18 smakar den som mest.

5. Börja med de milda sorterna

För att få ut mesta möjliga av ostarna så börja med att äta av de milda sorterna och avsluta med dem med kraftigare smak. Det kan vara svårt att känna smaken på en mildare ost efter en riktigt kraftig blåmögelost.

6. Varje ost har sin egen kniv

Lägg en kniv eller osthyvel till varje ost så att smakerna inte blandas.

7. Söta tillbehör

Servera frukt och nötter till ost – det söta passar bra till det salta.

  • Färska fikon, päron och vindruvor i lagom stora munsbitar är härligt.
  • Sylt, olika sorters chutney och kompotter av bär och frukt kryddade med timjan, fänkål och liknande är perfekta tillbehör.
  • Nötter och mandlar som har rostats i stekpanna tillsammans med honung smakar fantastiskt tillsammans med ost.

8. Massor av grönt

Ugnsbakade tomater, hela oliver och olivtapenade är goda tillbehör till ost och balanserar de söta tillbehören. Prova även att servera en rå rödkåls- eller grönkålssallad med granatäpplen och apelsin.

9. Öl, vatten eller vin

Det är en myt att man ska servera rödvin till ost. Vitt vin, portvin och sherry passar ofta bättre till. Öl är också ett gott alternativ. Både när det gäller öl och vin är det bra att komma ihåg att milda vin- och ölsorter passar till milda ostar, och kraftiga vin- och ölsorter passar till kraftiga ostar. Förutom alkoholfria viner är lättöl eller en fräsch cider passande alkoholfria alternativ. 

10.  Arrangera osten fint

Ställ osten på rustika skärbrädor och lergodsfat med spännande ytor. Använd gärna mörka fat eftersom det skapar en snygg kontrast med den ljusa osten. Placera ostarna så att de står från mild till stark. Dekorera med frukt och grönt, men lägg dekorationerna bredvid ostarna och inte på dem för att undvika att de får smak av osten. Sätt även ut små skålar med tillbehören runt om bordet så att alla kan smaka av allt det goda.

Nettobladet