11 snabba tips: Förvandla potatisrester till nya goda rätter

Det är lätt att råka koka för mycket potatis till kvällsmaten, men istället för att slänga resterna bör du spara dem.

Kokt potatis är en fantastisk bas för att laga massor av andra goda rätter. Potatis kan smaka mycket olika och ger skön mättnad. På så sätt både sparar du pengar i matbudgeten och undviker matsvinn.

Här får du 11 tips på hur du kan använda dina potatisrester på nya sätt.

 

1. SPANSKA TORTILLAS

Den spanska tortillan är egentligen bara en äggkaka med lök, potatis och olivolja – men den smakar himmelskt och är ett bra sätt att använda den kokta potatisen från dagen före för att snabbt laga en enkel och god kvällsmat.

 

2. KLASSISK PYTTIPANNA

En omgång pyttipanna är det ultimata sättet att använda rester eftersom du både kan använda potatis- och köttrester. Stek allt i stekjärn och servera med rödbetor, ketchup och stekt ägg. Voilà!

 

3. POTATISSALLAD

Skär de kalla kokta potatisarna i bitar och vänd ner dem i en härlig dressing av crème fraîche, majonnäs, senap, salt och peppar. Vips har du en god potatissallad som passar bra till köttbullar eller stekt korv.

 

4. MATIGA BULLAR ELLER BRÖD

Testa att tillsätta kokt potatis i bullar eller bröd nästa gång du bakar. Mosa eller riv potatisarna och tillsätt dem i ditt favoritrecept. Resultatet blir saftigt och gott.

 

5. POTATISBULLAR

Har du rester av bakad potatis kan de snabbt omvandlas till potatisbullar som kan ätas ljumma som mellanmål eller kalla i matlådan. Blanda potatisarna med lite ägg, riven ost och chiliflingor, forma till plättar och vänd i mjöl före du steker dem gyllene i stekjärn. Smaskigt!

 

6. UGNSBAKAT POTATISMOS MED OST

Du kan snabbt förvandla dina rester av kokt potatis till ett nytt gott tillbehör. Mosa potatisarna och tillsätt lite ägg, riven ost och olivolja. Häll ner blandningen i en form och ugnsbaka potatismoset. Det blir jättegott.

 

7. POTATIS OCH PURJOLÖKSSOPPA

Har du kokt potatis över, eller ännu bättre potatisgratäng, behöver du bara lök, purjolök och en bra kycklingbuljong för att göra en god soppa till kvällsmaten.

 

8. POTATISKROKETTER

Små krispiga kroketter är populära både bland barn och vuxna och ett bra sätt att använda rester av potatis eller potatisgratäng. De är goda som förrätt eller tillbehör till en bit kött och superenkla att göra.

 

9. POTATISPIZZA

Skär de kokta potatisarna i tunna skivor och använd dem som fyllning på en hemlagad pizza tillsammans med purjolöksringar, krispig bacon, färsk rosmarin och riven ost.

 

10. POTATISMACKA

Potatismackan är en klassiker och ett skäl att koka några potatisar extra redan från början. Skär de kokta potatisarna i tunna skivor och ät på en skiva rågbröd tillsammans med majonnäs, rostad lök och eventuellt lite gräslök. Det smakar sommar.

 

11. POTATISPLÄTTAR

Plättar av potatismos är gott som omväxling och går snabbt att göra. Blanda moset med ägg, lök och mjöl och stek små, tjocka plättar. De är goda till keso och lax, men kan ätas som tillbehör till allt du skulle servera potatis till.

 

VISSTE DU ATT...

Enligt den danska organisationen ”Stop Spild af Mad” (stoppa matsvinnet) håller potatis upp till sex dagar i kylskåpet, så du har gott om tid att förvandla dina rester till nya goda rätter.

Nettobladet