11 tips till den perfekta kakan

Att bjuda på hembakat uppskattas av många. Men det är ett riktigt hantverk och det är inte alltid så enkelt att få till den där perfekta ytan eller konsistensen på varken bullar, bröd eller kakor. Vi ger dig 11 tips på vägen till att baka den perfekta kakan. Och kom ihåg – lyckas du inte första gången så går det säkerligen mycket bättre nästa!

 1. Förbered dig. Läs alltid igenom receptet ordentligt innan du börjar så att du vet precis när du ska göra vad och i vilken ordning. På så sätt undviker du överraskningar under arbetets gång.
 2. Ha koll på ingredienserna. Ta fram alla ingredienser och väg eller mät upp dem så att du vet att du har allt.
 3. Blanda inte varmt och kallt. Låt alla ingredienser bli rumstempererade innan du börjar. Om det inte står annat i receptet är det bra att ta ut ingredienserna som står i kylen (t.ex. mjölk och ägg). Då hinner de bli rumstempererade innan de ska blandas.
 4. Följ receptet noggrant. Att baka är precisionsarbete och här kan du inte chansa dig fram när det gäller mängderna.
 5. Ha rätt storlek på formen. Om det står i receptet att du ska använda en specifik formstorlek så gör det eller anpassa mängderna i receptet så att du gör en mängd som passar din form. En kaksmet i en för stor springform kan ge en torr, platt kaka som bakas för länge, och omvänt kan en kaka i en för liten form rinna ut över kanterna och vara obakad inuti i och svart utanpå.
 6. Förvärm ugnen. Om det står i receptet att kakan eller brödet ska sättas in i en förvärmd ugn, så se till att ugnen har värmts upp till rätt temperatur innan du sätter in kakan eller brödet.
 7. Ställ in rätt temperatur. Det spelar roll om du använder varmluft eller över-/undervärme. När du bakar med varmluft ska värmen vara ca 20 % lägre än om du använder över-/undervärme.
 8. Samma storlek och i jämna rader. För att få ett enhetligt resultat är det viktigt att dina bullar eller småkakor har samma storlek så att deras baktid blir densamma. Sätt dem i jämna rader så att värmen kan fördela sig jämnt runt dem. Det är extra viktigt om du bakar med varmluft.
 9. Pensla inte med kalla ingredienser. Om ditt bröd ska penslas ska du inte pensla det med något som är kylskåpskallt. Det kan få det att falla samman. Ska du pensla med ägg ska du ta fram ägget samtidigt som de andra ingredienserna. Mjölk kan du alltid värma upp något.
 10. Håll ugnen stängd medan bröd och kakor bakas. Temperaturen ska helst vara konstant hela tiden, så undvik att öppna och stänga ugnsluckan.
 11. Övning ger färdighet. Det är inte alltid en kaka blir perfekt på första försöket, men ge inte upp – övning ger färdighet. Skriv gärna små anteckningar i receptet om du tycker att ditt bakverk blir bättre om du justerar mängderna eller om du av erfarenhet vet att det blir bra när du bakar en dubbel sats.
Nettobladet