12 saker du också kan göra i dina istärningslådor

Ligger dina istärningslådor längst bak i skåpet och samlar damm bör du leta fram dem igen – de kan användas till mycket mer än bara istärningar. Här får du 12 tips som inte bara gör din matlagning enklare och roligare – de hjälper dig också att undvik att slänga mat.

1 - KAFFE

Frys espressoshots eller rester av starkt kaffe så att du blixtsnabbt kan göra en iskaffe när lusten faller på. På så sätt undviker du också att istärningarna spär ut kaffet och gör det blaskigt.

2 - PRESSAD CITRON

Pressa massor med citroner och frys in juicen. En citrontärning är perfekt i ett glas kran- eller mineralvatten.

3 - KRYDDSMÖR

Har du färska kryddörter över kan du hacka dem, lägga ner dem i en istärningslåda och fylla på olivolja. Lägg ner en tärning i grytan när du lagar mat för att ge maten en extra smakdimension. Du kan även frysa in hackad mynta med vatten för att göra mojitos.

4 - CHOKLAD

Har du rester av smält choklad efter ett bak- eller godisprojekt kan du hälla ner den i en istärningslåda. På så sätt får du en god twist till en White Russian eller ett glas kall choklad.

5 - KAKDEG

Fryser du in kakdeg kan du ta upp degtärningarna och sedan ha nybakade kakor på några få minuter. Lägg tärningarna direkt på bakplåten och låt tina i 10–15 minuter före du sätter in dem i ugnen.

6 - MIXAD FRUKT

Har du frukt i skålen som är på väg att bli övermogen kan du mixa och frysa in den och använda den i smoothies senare.

7 - JUICE

En juicetärning är perfekt till drinkar eller ett glas juice, så att din dricka inte blir utspädd. Istärningar av ananasjuice passar extra bra i en krämig piña colada.

8 - GRÄDDE

Har du lite grädde över är den som gjord att frysa in. Då har du snabbt en skvätt grädde till hands nästa gång du kokar soppa eller gör en sås.

9 - FOND

Om du kokar egen fond håller den ungefär en vecka. Om du inte hinner använda upp den så snabbt kan du frysa in den och förlänga hållbarheten med flera månader. Istärningslådor är perfekta till små såstärningar.

10 - MINIGLASS

Gör miniglassar av saft- eller juicerester och en tandpetare. Då har du alltid något sött och gott till hands.

11 - VIN

Har du en skvätt rött eller vitt vin över från middagen kan du frysa in den och använda för att förhöja smaken såser eller grytor.

12 - ÄGG

Frys in ägg uppdelat i vitor och gulor. På så sätt har du ingredienser till hands nästa gång du ska göra maränger eller spaghetti carbonara. Om vitorna ska vispas styva är det mycket viktigt att det inte finns några rester av gula i dem eftersom minsta orenhet gör att de inte styvnar.

Nettobladet