12 tips för en perfekt babyshower

Ska du ordna en babyshower till din gravida vän? Få tips på allt från mat och dricka till roliga lekar, dekorationer och presenter.

DEKORATIONER till babyshowern

Fina ballonger
Ballonger är fina, festliga och ett bra sätt att skapa trevlig stämning. Håll ballongerna inom ett färgtema och använd helium för att få dem att sväva under taket. Du kan också dekorera med en stor genomskinlig ballong som du kan fylla med mindre, färgade ballonger. Ha t.ex. bara ljusblå eller rosa ballonger i den genomskinliga och avslöja på så sätt könet.

Girlang med flaggor
Häng upp en fin girlang med tygflaggor. It’s a boy eller It’s a girl är också ett trevlig statement till festen – om din väninna nu vet vilket det är …

Presentpåsar till alla
Små glittriga presentpåsar är vackert på bordet och en fin gest till gästerna. Innehållet kan vara ett fint minne från dagen – en liten påse godis eller ett nagellack.

VAD ÄR EN BABYSHOWER?
Babyshower är en fest där man firar graviditeten med massor av presenter och gott att äta. Ordet ”shower” syftar på det presentregn som hör till festen. Babyshower har varit en tradition i USA i många år och har kommit till Sverige under de senaste åren.

MAT OCH DRYCK till babyshowern

Plockmat och smårätter
Gör ett litet plocka-själv-bord med goda smårätter som ni kan njuta av medan ni pratar. Det kan vara tapas, små mackor med gott pålägg, krispiga grönsaksstavar med tzatziki eller dadlar med bacon.

Färsk frukt
Färsk frukt är också en säker hit. Om du är konstnärligt lagd kan du t.ex. skära en stor vattenmelon som en barnvagn och fylla den med färska bär, vindruvor och melon- och ananasbitar.

Vackra cupcakes
Ingen babyshower utan kakor. Cupcakes är en bra idé eftersom du kan baka precis den sort din väninna tycker bäst om och dekorera dem i bästa babyshower-stil med smörkräm, strössel och glitter.

Skåla i bubbel
Blanda lite fläderblomssaft med mineralvatten så har du en fräsch och pärlande drink som absolut kan serveras i höga champagneglas för att ge en festlig touch.

NÄR HÅLLER MAN EN BABYSHOWER?
Man håller vanligen babyshowern en till två månader innan den beräknade förlossningen. Oftast är det en god vän, syster eller kollega till den blivande mamman som organiserar och traditionellt är det bara kvinnor med på festen.

ROLIGA LEKAR OCH PRESENTER till babyshowern

Söt extrapresent
En söt liten present till den blivande mamman är en presentpåse med hemmagjorda presentkort på små hjälpsamheter från alla gästerna, t.ex. en promenad med barnvagn, barnpassning, brunch och liknande.

Spela baby-bingo
Förbered en lite tipskupong där alla gästerna ska gissa bebisens namn, födelsedag, vikt, längd, ögonfärg och hårfärg. Vinnaren utses när bebisen har fötts.

Kom ihåg barnets första tid
Tiden flyger iväg när man får ett nytt litet tillskott. Ge därför den blivande mamman en ”Boken om mig” som gör det lätt att skriva ner alla detaljer och lägga in bilder från barnets första tid. Det kan också vara en ask med babykort som man kan skriva datum på, t.ex.: Idag fick jag min första tand. Idag sa jag mitt första ord. Idag tog jag mitt första steg.

Skriv söta meddelanden på blöjor
Alla gäster får ett par bebisblöjor som de ska skriva en fin hälsning eller ett roligt citat på. När de nyblivna föräldrarna kommer hem från sjukhuset och kanske står lite trötta och byter dagens sjunde blöja hittar de en av era blöjor och får något att skratta åt.

Nettobladet