12 tips till handbagaget

Reser du på en långhelg är handbagaget din bästa vän. Men hur packar man egentligen väskan på bästa sätt? Och har du koll på vad du får ha med på flyget? Läs vidare och lär dig mer här.

 1. Börja med en packlista

En klassisk kom-ihåg-lista hjälper dig visualisera vad du ska packa. Håll den kort och koncis. Om du är osäker på om du kommer ihåg allt kan appen PackPoint hjälpa dig utifrån ditt resmål, semesterns längd och vilken typ av aktiviteter du har tänkt dig.

Läs också
Få ett säkert hem

2. Välj rätt väska till handbagaget

Du har ditt handbagage med dig överallt, så välj den bekvämaste lösningen med en väska på hjul. De flesta flygbolag har samma mått och vanligen ska väskan vara mindre än 55 cm x 40 cm x 20–25 cm.

3. Packa lätt

Hos de flesta flygbolagen får ditt handbagage väga mellan 8-10 kilo, så därför är det viktigt att packa lätt. Fråga dig själv om det du ska ta med verkligen är nödvändigt? Packa så lite som möjligt.

4. Rulla dina kläder

Det finns flera tekniker för att spara plats i väskan. Du kan exempelvis rulla dina kläder så att de liknar burritos istället för platta, vikta högar. På så sätt kan du utnyttja alla hålutrymmen i väskan bättre – inklusive i dina skor.

5. Vakuumpacka dina kläder

En annan teknik är att stoppa ner de rullade kläderna i en zippåse och trycka ut så mycket luft som möjligt – en sorts vakuumpackning av dina kläder.

6. Klä på dig ordentligt

Det ultimata tricket för att packa lätt är att ta på sig sina tjockaste och tyngsta kläder när man reser.

7. Kom ihåg vätskorna!

Om du vill ha med dig ansiktskräm, schampo eller solkräm måste du komma ihåg att vätskor inte får vara i förpackningar med mer än 100 ml. Du får ta med fler än en förpackning, så länge de får plats i en genomskinlig plastpåse på max. 1 liter.

8. Ha viktiga dokument lättillgängliga

Det absolut viktigaste i ditt handbagage är ditt pass och boardingkort. Se till att ha dem nära – eventuellt i en liten väska du kan ha nära kroppen.

9. Tips till dina skor

De tunna badmössorna man får på hotell är perfekta att sätta över skitiga skor som ska dela plats med kläder.

10. Packa ett örngott

Om du ska flyga tidigt på morgonen eller sent på kvällen är det smart att packa ett örngott. Det tar nästan ingen plats, men kan användas som kudde om du t.ex. stoppar in din tröja i det.

11. Ha koll på förbjudna saker

Kom ihåg att kontrollera att du inte har packat ner några vassa eller spetsiga föremål, t.ex. stickor, nagelfilar eller rakblad. Det är inte heller tillåtet att ta med verktyg, knivar eller vapen – inte heller leksaksvapen.

12. Kom snabbt igenom säkerhetskontrollen

Spara tid genom att packa sakerna du måste ta ut ur väskan i säkerhetskontrollen överst. Det gäller t.ex. dator, läsplatta och toalettsaker. På det sättet slipper du stå och rota runt i ditt noga packade handbagage.

REGLER FÖR HANDBAGAGE

Hur stort får det vara?
55 cm x 40 cm x 20-25 cm

Vad får det väga?
Normalt gäller 8-10 kg

Nettobladet