3 enkla varianter av danska "semlor"

Under de senaste åren har vi sett alla möjliga spännande varianter av semlor - wrapsemlan, tacosemlan, prinsessemlan - för att nämna några. I år vänder vi våra blickar till våra grannar i sydväst, Danmark, för att spana in deras "semlor".

I Danmark är fastlagssöndagen en riktig fest med maskerader, lekar och pyssel. Även deras fastlagsbullar skiljer sig åt från våra. Vi har samlat tre recept på snabba och goda danska "semlor".

Världens (kanske) enklaste bakelser med hallongrädde (petit-chouer)

På konditoriet är det svårt att motstå stora, vackra bakelser fyllda med härlig hallongrädde. Som tur är, är de superenkla att göra själv om du har lust att testa att göra egna petit-chouer – det svåraste är att inte öppna ugnen under de första 20 minuterna.

Så här gör du petit-chouer:

Arbetstid: 20 min.

Bakning: 30 min. i 200 °C

Antal: ca 10 st.

  • 1½ dl vatten
  • 75 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 3 ägg stl. M/L

Fyllning och dekoration:

  • Grädde
  • Hallonsylt
  • florsocker
  • glasyr (vatten, florsocker, karamellfärg)
  • choklad

Tillvägagångssätt:

  • Börja med att sätta på ugnen och ställa in temperaturen på 200°.
  • Koka upp smör och vatten. Tillsätt mjölet och blanda kraftigt tills degen släpper från grytan. Den ska vara varm rätt igenom och glansig.
  • Låt degen svalna lite och rör sedan ned äggen ett i taget. Det är viktigt att du blandar ner varje ägg ordentligt så att degen inte blir för rinnig.
  • Lägg ev. ner degen i en spritspåse och spritsa ut 10 runda kakor på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Du kan också klicka ut degen så att det blir små toppar.
  • Baka kakorna i 200 °C i ca 25 minuter. Det är mycket viktigt att du inte öppnar ugnsluckan under de första 20 minuterna under bakningen eftersom kakorna annars faller ihop.
  • När de ser färdiga ut är det bara att ta ut dem och lägga dem på galler. Håller kakorna formen är de färdiga, men börjar de falla ihop behöver de lite längre tid i ugnen.
  • Låt kakorna svalna, dela dem i två delar och fyll generöst med grädde blandad med hallonmarmelad. Dekorera med florsocker, glasyr eller smält choklad.

 

Danska fastlagsbullar i ett nafs (vaniljbullar)

Testa att göra en dansk fastlagsbulle med marsipan och choklad. Det lär bli en ny favorit!

Med ett par tricks i rockärmen går det att spara tid och göra hela processen lite enklare. Bullmix och färdig vaniljkräm är hemligheten här – men det behöver du så klart inte berätta för dina gäster.

Det här behöver du:

  • Bullmix
  • Bakstabil vaniljkräm
  • Marsipan
  • Choklad
  • Glasyr (vatten, florsocker samt kakao eller karamellfärg)

Arbets- och baktiden kan variera beroende på vilken bullmix du använder. Se till att följa anvisningarna på paketet.

Tillvägagångssätt:

  • Börja med att baka bullarna utifrån anvisningarna på paketet. Tillsätt ev. en tesked vaniljsocker och en tesked kardemumma innan du blandar ner de blöta ingredienserna. Det är en smaksak om man vill att bullarna ska vara lite sötare och/eller smaka kardemumma och det går också att utesluta det.
  • Ta fram den bakstabila vaniljkrämen. En påse är mer än tillräckligt till en omgång bullar. Riv 100 gram marsipan och tillsätt när du har vispat färdigt vaniljkrämen.
  • När degen har jäst färdigt rullar du ut den till en stor fyrkant med en tjocklek på ca 4–5 mm. Skär degen i mindre fyrkanter på ca 12x12 cm. Du kan också göra dem större eller mindre om du vill.
  • Lägg en skedfull krämfyllning på varje degpaket och tryck ner en liten bit mörk choklad ovanpå. Du kan också använda nougat.
  • Vik in paketens hörn mot mitten över fyllningen. Avsluta genom att klämma ihop hörn och kanter med fingrarna. Se till att stänga dem helt så att fyllningen inte rinner ut.
  • Lägg bullarna på en bakplåt med det som tidigare var toppen ned mot bakplåtspappret. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
  • Pensla bullarna med mjölk och baka enligt anvisningarna.
  • Dekorera med ljus eller mörk glasyr när de har svalnat. Bullarna är godast när de är ljumma.

Tips! Duka upp med danska fastlagsbullar och karameller, apelsiner och andra godsaker.

 

Egengjorda wienerbröd

Gillar ni inte semlor så varför inte bjuda på ett klassiskt wienerbröd? För visst finns det nästan inget som är lika gott som ett danskt wienerbröd med vaniljkräm- eller hallonfyllning?

Att göra egen wienerbrödsdeg kan dock vara lite av ett projekt, så istället kan du använda färdiga smördegsrullar för att snabbt göra fantastiskt goda wienerbröd.

I en wienerbrödsdeg finns både socker och jäst, vilket det inte finns i en smördeg, men med söt fyllning och glasyr på toppen är den mest en smaksak om man vill ha sitt wienerbröd sötare eller inte.

Det här behöver du:

  • Smördeg
  • Bakstabil vaniljkräm
  • Hallonsylt
  • Ägg
  • Glasyr (vatten, florsocker samt kakao eller karamellfärg)

Arbets- och baktiden kan variera beroende på vilken smördeg du använder. Se till att följa anvisningarna på paketet.

Tillvägagångssätt:

  • Skär smördegen i fyrkanter. En rulle kan bli ca 8 fyrkanter, beroende på hur stora du vill ha dem.
  • Ta tag i fyrkanternas hörn och dra in dem mot mitten och tryck ner hörnen ordentligt i degen så att wienderbrödet håller formen.
  • Lägg en klick fyllning i mitten före du sätter in dem i ugnen. Du kan använda både hallonsylt och vaniljkräm.
  • Pensla kanterna med vispat ägg för en vacker, glänsande yta. Baka enligt anvisningarna på paketet.
  • När bullarna har svalnat kan du dekorera kanterna med glasyr, kanske med lite karamellfärg för att ge extra festkänsla.

Tips! Har du smördeg över kan du spara den och använda nästa gång du har rester av köttfärssås. Tillsammans kan du förvandla dem till (lunchlådevänliga) köttpajer!

Nettobladet