3 goda rätter med champinjoner

Champinjoner är supergott och om du har slut på idéer på hur du kan använda dem tipsar vi om tre härliga recept med de klassiska svamparna.

Pasta med champinjonsås

Nästa gång du serverar familjen pasta kan du testa att byta ut tomatsåsen mot en champinjonsås. Du behöver bara steka lök, vitlök och champinjoner i en gryta, tillsätta grädde och ost och smaka av med salt, peppar och timjan.

Lasagne med champinjoner

Champinjoner ger god mättnad och konsistens och därför är det toppen att använda dem i en vegetarisk lasagne och du vill ha en köttfri dag. Gör lasagnen som du brukar, men byt ut köttfärssåsen mot en champinjon- och spenatstuvning.

Så här gör du: Hacka 1 lök och vitlök och stek i en gryta med lite olja. Tillsätt 800 g färsk, sköljd spenat eller tinad fryst spenat. Blanda runt tills spenaten har fallit ihop och ställ åt sidan. Stek 400 g skivade champinjoner i olja i en gryta tills de har avgett sin vätska och fått färg. Tillsätt lite balsamicovinäger och låt koka in. Blanda champinjoner och spenat, smaka av med salt och peppar och gör din lasagne som du brukar med béchamelsås.

Tips! Du kan även använda champinjon- och spenatstuvningen i matpannkakor eller tortillas.

Läs också
Testa en köttfri dag

FYLLDA CHAMPINJONER

Champinjoner är som gjorda att fylla med godsaker – deras skålform nästan ber om det. Så varför inte utnyttja det för att göra trevlig plockmat eller goda tillbehör till en biff, kotlett eller bit kyckling.

Rensa champinjonerna och skär av foten, lägg huvudena med botten uppåt på en bakplåt och lägg på smakrika toppings innan du ugnsbakar dem i ca 10 minuter eller tills de har fått färg och osten har smält.

Förslag på toppings.

  • Finhacka de kvarvarande champinjonbitarna. Blanda med lök, stekt bacon och parmesan. Strö över färskhackad persilja innan servering.
  • Finhackad de kvarvarande champinjonbitarna. Blanda med lök, tomat (ev. soltorkade tomater), ströbröd och riven mozzarella. Blanda ingredienserna och krydda med salt, peppar och timjan.
  • Färskost, rödpeppar, timjan, salt och peppar. Blanda ingredienserna och bred på champinjonerna innan du gratinerar dem.
Nettobladet