3 steg till en vårfin trädgård

Efter vintern behöver din trädgård en rejäl översyn så att den är förberedd för vårens nya och färgglada blommor. Om du är osäker på var du ska starta ska du följa de här råden.

1. Röj upp i trädgården

Börja med att klippa av grenar och kvistar som är nära att ramla av och räfsa bort blad och löv från terrass och gräsmatta. På våren är jorden fortfarande kall, men du kan rensa i rabatterna och ta bort ogräs. Några av de vanligaste ogräsen är snärjmåra, våtarv och maskrosor. De dör under vintern, men kommer tillbaka igen på våren. Kom ihåg att ta upp hela roten, så du undviker att de växer upp snabbt igen. Du kan rensa var tredje vecka från april till midsommar, vilket totalt blir ungefär sex gånger. Det borde vara tillräckligt för att du inte ska ha problem med ogräs i trädgården under resten av sommaren.

2. Skrubba rent växthuset

Om du odlar grönsaker i ett växthus ska det också förberedas inför en ny säsong. Först och främst ska ditt växthus rengöras ordentligt efter att ha stått tomt hela vintern. Skrubba bort alger och smuts från ytorna och skölj av med trädgårdsslangen så att ytan blir helt ren. Efter det behöver du jord, planteringskrukor, frön och frigolit- eller trälådor att plantera i. Fyll dina planteringskrukor med frön av de grönsaker du vill odla i växthuset.

3. Gör i ordning terrassen

Har du en stenterrass är det nu du ska börja rengöra plattorna. Under vintern har där vuxit alger, mossa och ogräs som det kan vara svårt att få bukt med när det blir varmare. Ta ett kvastskaft och spika fast ett 2,5-tums spik längst ner och böj sedan spiket. Dra spiket fram och tillbaka mellan plattorna tills du har fått bort alla ogräs. Efter det ska du hälla ut fogsand och borsta ned det i skarvarna. Under de närmaste veckorna bör du regelbundet borsta fogsanden fram och tillbaka så att du fyller skarvarna mellan plattorna – på det sättet får du bort den värsta algväxten och begränsar samtidigt möjligheten för ogräset att växa mellan plattorna. Har du en träterrass kan den också vara hårt drabbad av alger som du kan ta bort med vatten och borste.

Tips!
Du kan redan börja plantera vårblommor i dina krukor eftersom många blommor klarar låga temperaturer bra. Det gäller t.ex. sippor och narcisser som du kan fylla trädgården med för att ge den vårkänsla och färg. Kom ihåg att rengöra dina krukor innan du sätter ner ny jord och nya blommor i dem.

Nettobladet