I väntan på tomten – 4 jullekar för hela familjen

Roliga och trevliga jullekar kan få tiden att gå snabbare på julafton i väntan på tomten, få upp alla från stolarna och dra igång skrattmusklerna. Här får du tips på 4 roliga jullekar.

Paketleken

De flesta känner till paketleken där man turas om att slå med en tärning. Slår man en 6:a får man ta ett paket. Du kan uppgradera leken och göra den ännu roligare genom att lägga till fler regler, t.ex. låta fler sidor av tärningen betyda något.

  • Slår du en 1:a ska du ge ett av dina paket till en valfri annan deltagare.
  • Slår du en 3:a ska du ge ett paket till den som sitter till höger.
  • Slår du en 4:a ska du ge ett paket till den som sitter till vänster.
  • Slår du en 6:a får du ta ett paket från någon av de andra deltagarna.

Sätt flera larm så att det ringer flera gånger under spelet och varje gång det ringer ska alla flytta en plats åt höger. Plötsligt har man nya paket och de lyckligt lottade kan bli olyckligt lottade och vice versa.

Tips! Be alla gäster ta med sig 2 paket var till paketleken. Kom överens om att paketen maximalt får kosta t.ex. 10 kr. stycket.

Packa upp paketet

Packa in en present i många lager omslagspapper. På varje lager står ett påstående som t.ex. ”Den med finast hår”. Personen som har paketet ska då ge paketet vidare till personen hen tycker har finast hår. På nästa lager omslagspapper står det t.ex. ”Den största gottegrisen”. Och så lämnas presenten vidare. Den som tar bort det sista lagret omslagspapper får presenten.

En enklare version av leken är att man låter en tärning gå runt och den som slår en 6:a får packa upp ett lager omslagspapper.

Mus

Lägg en handfull mandelbiskvier eller nötter mitt på bordet. Alla deltagare sitter runt bordet. Den som ”är den” vänder ryggen till och de andra deltagarna väljer ut nöten/mandelbiskvin som är musen.

Sen ska deltagaren börja plocka nötter eller mandelbiskvier tills hen tar ”musen” och alla ropar ”MUS”. Antalet nötter eller mandelbiskvier som deltagaren tog räknas ihop och läggs sedan tillbaka. Så är det nästa deltagares tur att försöka undvika musen. Spela flera omgångar. Den som till sista har samlat ihop flest nötter/mandelbiskvier har vunnit.

Ta hand om juleljuset

Ställ ett litet julgransljus vid varje kuvert på matbordet (om du inte har små ljusstakar kan du sätta ljusen i varsin liten klump lera). När julmiddagen startar tänds juleljusen. Det är nu upp till var och en att ta hand om sitt ljus. Det är förbjudet att blåsa eller vifta så att andras ljus släcks. Den vars ljus slocknar sist har vunnit.

Tänk på att hela tiden ha koll på ljusen, särskilt om det sitter små klåfingriga händer med vid bordet.

Nettobladet