4 superfoods att ha koll på

Hur kommer det sig att linser, chiafrön, psylliumfröskal och quinoa är så nyttiga? Och hur kan du använda dem? Vi tittar närmare på fyra superfoods och serverar dessutom fyra goda recept.

Superfood 1: Chiafrön

Aztekernas små, grå frön har bara funnits på de svenska hyllorna sedan 2013, och intresset har ökat stadigt sedan dess eftersom de små superfröna har högt innehåll av bra näringsämnen som kostfiber, protein och omega 3-fettsyror.

Recept på chiagröt

  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl mjölk/mandelmjölk
  • Lite vanilj

Gör så här: Rör ihop chiafrön med mjölk och vanilj och blanda ordentligt. Låt stå i kylskåpet till nästa morgon och ät den kalla gröten med färska bär, granatäpplekärnor eller lite skivad banan och jordnötssmör.

Superfood 2: Linser

Linser tillhör familjen ärtväxter och alla varianter har hög halt kostfiber, B-vitaminer, mineraler och protein, så de är bra för matsmältningen och ger god mättnad.

Recept på röd linssoppa

  • 2 morötter
  • 1 lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 2 burkar hackade tomater
  • 1 tsk oregano
  • 175 g röda linser
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • Salt och peppar

Gör så här: Skär morötterna och löken i tärningar och stek dem i en stor gryta i 5-6 minuter. Tillsätt vitlök, tomater och oregano och låt det hela koka upp. Tillsätt linser och buljong och låt soppan sjuda i 20 min tills linserna har blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar.  

Superfood 3: Quinoa

Inkaindianernas heliga korn är det lilla quinoa-fröet som inte gör mycket väsen av sig, men är fyllt med kostfiber, protein, omega 3-fettsyror och inte minst järn. Ät quinoa istället för ris eller testa att använda det i den här goda salladen:

Recept på quinoasallad

  • 100 g svart quinoa
  • 1 rödlök
  • 100 g granatäpplekärnor
  • 200 g edamame-bönor
  • Röd chili
  • Ingefära
  • Sesamolja
  • Salt och peppar

Gör så här: Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet och låt svalna. Finhacka rödlöken och blanda med quinoan, granatäpplekärnor och edamame-bönor. Vänd salladen i sesamolja och finhackad chili och ingefära.

Superfood 4: Psylliumfröskal

Psylliumfröskal är skalen från psylliumfrön som odlas i Indien och Pakistan. Fröskalen har hög halt kostfiber som sätter igång tarmsystemet genom att suga åt sig vatten, vilket ger en starkare mättnadskänsla. Människor kan inte bryta ner skalen, vilket betyder att de passerar direkt genom oss utan att vi får i oss några kalorier.

Recept på pannkakor med psylliumfröskal

  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 ägg
  • 1 dl psylliumfröskal
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • Färska bär

Gör så här: Vispa kokosmjölk, ägg, psylliumfröskal och salt till en luftig smet. Tillsätt bakpulver och låt smeten vila i 10 minuter. Stek små, tjocka pannkakor på stekjärn och servera med färska bär.

Nettobladet