5 adventsljusstakar på 5 minuter

Advent är startskottet på den härliga jultiden och vi tänder ljus och myser. Vi tittar närmare på advent och ger dig tips på hur du gör egna adventsljusstakar både med och utan levande ljus.

Vacker adventsljusstake på 5 minuter

  • Ställ fyra blockljus på en rustik träplatta, skärbräda eller tjock gren. Om du använder en gren bör du först borra hål till ljusen, t.ex. med en forstnerborr och sedan sätta ner ljusen i hålen. Fäst ljusen antingen med en limpistol, stearin eller en klump lera.
  • ”Plantera” fyra blockljus i rustika blomkrukor eller konservburkar. Lägg lera eller oasis i botten, sätt ett ljus i varje kruka eller burk och täck över med mossa. Skriv talen 1-4 på krukorna eller välj ljus med siffror på.
  • Sätt fyra ljus eller värmeljus i var sitt glas. Ställ glasen på en bricka med sten, mossa och kottar så att det ser ut som skogsmark.
  • Sätt ljus i fyra flaskor och dekorera flaskorna med siffrorna 1-4 och kanske ett silkesband. Ställ flaskorna tillsammans, t.ex. på ett fat täckt med julgranskulor eller röda äpplen. Du kan också lägga ner en grankvist i varje flaska och pynta med band.
  • Plocka fram mormors fina kakfat, ställ fyra ljus på fatet och pynta med polkagrisar eller annat julgodis. Dekorera ljusen med matchande band.

Tips! Du kan välja att använda levande ljus, men lysdioder formade som stearinljus skapar samma trevliga julstämning.

Vad är advent?

Ordet advent kommer från latin och betyder ”komma” – vi väntar på och förbereder Jesu ankomst. Första söndagen i advent är samtidigt början på det nya kyrkoåret. 

När är första söndagen i advent?

Advent ligger alltid de sista fyra söndagarna innan Jesu födelse som är den 25 december. Ligger den 24 december på en söndag blir julafton alltså fjärde söndagen i advent.

Varför tänder vi ljus till advent?

Traditionen att tända ljus i advent kommer ursprungligen från Tyskland där en tysk teolog runt 1840 satte fyra ljus på ett vagnshjul. Traditionen med de fyra ljusen (nu på rad) slog igenom i Sverige först på 1920-talet.

Nettobladet