5 pumpor att ha koll på

Pumpasäsongen är i full gång och de vackra grönsakerna som finns i många olika färger och former dyker upp i grönsaksavdelningarna. Vi listar de vanligaste pumporna och hur du använder dem bäst.

Hokkaido

Hokkaido är en av de godaste pumpasorterna. Skalet är grönt eller orange och köttet är gult och torrt vilket gör den perfekt till matlagning. Den milda, mjuka smaken är perfekt i soppor. Bakad i ugnen i bitar eller klyftor är det en härlig ersättning till potatis.

Butternut

Butternut heter också butternutsquash. Den är ljusgul och klockformad och en förhållandevis liten pumpa (eller en mycket stor squash). Smaken är mjuk, rund och nötaktig och det är helt klart en av de godaste matpumporna. Butternut är riktigt god i soppor och efterrätter, men smakar även bra skuren i stora bitar och ugnsbakad.

Ufo-pumpa

Som namnet antyder liknar ufo-pumpor ufon. De är populära att dekorerar med, men smakar även mycket bra. Pumporna är inte så stora och du använder dem bäst på samma sätt som du skulle använda en squash, t.ex. halverad i ugnen med fyllning, som tärningar i kötträtter eller kanske stekt i skivor.

Visste du att… Fullmogna frukter kallas pumpor medan vissa typer av unga till halvmogna frukter kallas squash.

Halloween-pumpor

De jättestora pumporna vi använder för att skära ut ansikten i går även att äta. Smaken är inte så kraftig, men passar bra i soppa, bröd och kakor. Så släng inte bort köttet när du gör pumpalyktor, utan använd det i matlagning.

Spaghettisquash

En annorlunda, vitgul pumpa som liknar en blek, jättestor squash. Köttet strimlas när pumpan tillagas så att det liknar spaghetti. Smaken är mycket neutral och är därför perfekt som grönsaksspaghetti. Dela pumpan på mitten, ta bort kärnorna och lägg de båda delarna med skalet uppåt i en gryta eller en ugnsform med vatten. Ångkoka pumpan under lock eller baka den i ugnen tills köttet är mjukt. Det tar ca 45 min. Gräv ut köttet med en gaffel och se hur det separeras i långa strimlor.

Nettobladet