5 tips för att hålla liv i din vinterkalla smartphone

Har du funderat på varför batteriet i din smartphone tar slut snabbare när du använder den i vinterkylan? Generellt tål moderna batterier inte kyla särskilt bra, men om du följer de här råden överlever den både kalla turer med hunden och ned för backen.

Kyla dödar smartphonen

De flesta av oss har märkt det; det är vinter, du är ute och ska bara snabbt kolla mailen eller Facebook. Det är mycket batteri kvar i telefonen, så det borde inte vara något problem, men plötsligt börjar batteriindikatorn sjunka lite för snabbt. Till sist kan det sluta med att telefonen stängs av, även om det borde finnas massor med batteri kvar. Då är goda råd dyra. Särskilt på skidsemestern där en telefon är viktig när du står mitt i backen och ska filma ditt barns första hopp.

5 tips:

1 Packa in telefonen Precis som du packar in dig själv med varma kläder och handskar när det är kalt är det en bra idé att packa in telefonen. Ett enkelt skal av läder, silikon eller hårdplast är ofta tillräckligt för att hålla den värsta kylan på avstånd.

2 Ladda batteriet helt Kylan laddar ur batteriet snabbare än normalt, så se till att förbereda dig. Ta gärna med en nödladdare som kan ge första hjälpen till din mobil om batteriet håller på att ta slut.

3 Använd handsfree På det sättet behöver du inte ta upp telefonen ur den skyddande fickan. Många smartphones har en röststyrningsfunktion så att du med hjälp av knapparna på handsfreekabeln kan ringa och skriva sms genom att använda din röst.

4 Värm upp telefonen långsamt Har skadan redan skett och telefonen stängts av behöver du inte få panik. Telefonen vaknar igen när temperaturen stiger, men det är viktigt att du inte värmer upp den för snabbt. Det är frestande att lägga den kalla telefonen på elementet, men det kan leda till att det bildas kondens inne i telefonen och så står du plötsligt med en vattenskadad telefon i stället. Värm därför upp den långsamt, t.ex. genom att lägga den i jackfickan i hallen.

5 Vet vad som gäller för din telefon Smartphonetillverkarna anger i bruksanvisningen vilken temperatur telefonen har testats och fungerar i, och det skiljer sig åt rejält från märke till märke.

Nettobladet