6 idéer för en härlig hemmasemester

Du behöver varken skidor under fötterna eller en palmkantad strand för att få semesterkänsla. Den kan du få utan att ens lämna garageuppfarten. Sedan kan du komma tillbaka till vardagen med förnyad energi och minnet av trevliga upplevelser.

Att ha semester hemma är inte bara en billigare lösning än att åka utomlands, du tar också hänsyn till klimatet genom att inte flyga. Med andra ord är det en win-win-situation!

Maxa hemmasemesterkänslan med de här 6 idéerna:

Bryt reglerna

Semester känns som semester eftersom man upplever helt andra saker än de man brukar. Så bryt reglerna även om du stannar hemma – ta med täcket till soffan, ät cornflakes till kvällsmat eller låt barnen ha på sig utklädningskläder när ni är och handlar. Det är kul, annorlunda och skapar ett avbrott i allt det som annars brukar hända mellan måndag och söndag.

Släck skärmarna

Det har blivit ovanligt att vara helt offline, men testa att stänga skärmarna en dag eller två. Istället kan du njuta av nuet och vara närvarande, eller gå ut i naturen. Du kommer att bli överraskad av hur mycket tid du har när du inte hela tiden måste vara tillgänglig både fysiskt och online.

Strunta i att plocka undan

Brukar du ha svårt att låta stöket vara? Utlys undantagstillstånd och bygg istället kojor av soffkuddarna, låt barnens bollhav stå framme, låt matbordet bli scenen för ett jättestort pussel och sov tillsammans i vardagsrummet. Även om det bara är en dag eller två kommer känslan av rebelliskhet att vara en härlig kontrast till en snabb och strömlinjeformad vardag.

... Eller plocka undan och städa

Det låter kanske som världens tråkigaste semestertips att plocka undan och städa, men det är det inte. Du har nämligen tid att fixa med de uppgifter som det normalt sett kan vara svårt att avsätta en halv eller hel dag till. Har skjortorna i klädskåpet var sin galge? Är det dags att rensa bland ungarnas leksaker? Har högen med rena kläder strukits? Behöver du få överblick över lådor och skåp?

Avsätt tid till några praktiska sysslor. När de är färdiga finns det massor av tid till allt det roliga och du kan njuta av semestern med gott samvete.

Var kreativa

Många DIY-projekt kommer inte längre än till tanke, men en hemmasemester är ett perfekt tillfälle att sätta kreativiteten i centrum. Kanske ska någon del av ledigheten läggas på att sy egna utklädningskläder? Eller behöver dockhuset en make over? Läs hur du bygger ett dockhus här. Låt bara fantasin sätta gränser inom de spännande projekt ni sätter igång med.

Laga mat

Du lagar säkert redan mat varje dag, så varför behöver du lägga din semester på det? Eftersom matlagning ofta är något som måste gå snabbt och vara enkelt. Gör något extra av måltiderna, låt barnen hjälpa till i köket, ta fram favoritrecepten och gör stora omgångar som ni kan stoppa i frysen till de dagarna då det måste gå extra snabbt.

Nettobladet