6 tips på hur du använder övermogen avokado

6 smarta tips på hur du använder övermogen avokado

Du behöver inte slänga avokadon bara för att den har blivit lite brun eller fått fläckar. Kanske är den inte längre tillräckligt fin för att användas i en sallad eller serveras till gäster fylld med räkor, men det går fortfarande att använda den. Vi ger dig 6 idéer på hur du använder övermogen avokado och undviker att slänga mat.

Chokladkaka med avokado

Om du inte har någon orsak att baka en kaka så får du en här. Övermogna avokador gör chokladkakor extra saftiga och goda. Du behöver bara tillsätta mosad avokado i kakan när du tillsätter de andra blöta ingredienserna, t.ex. ägg och mjölk.

Kalla soppor

Kalla soppor som exempelvis gazpacho blir absolut inte sämre av att du mixar ner en övermogen avokado tillsammans med de andra ingredienserna. Det gör den bara extra krämig och fyllig.

Läs också: Så kan du se när din avokado är mogen  

Smoothies

Du kan utan problem använda övermogen avokado när du gör smoothies. Naturligtvis ska den inte vara rutten, men några mörkare fläckar hindrar inte att den passar bra i exempelvis en grönsakssmoothie där den ger en mild och krämig smak.

Äggröra med avokado

Om du gillar när din äggröra är mjuk och krämig så testa att tillsätta en övermogen avokado nästa gång du har en liggande. Mosa avokadon ordentligt och blanda ner den med de vispade äggen (och vad du annars brukar ha i din äggröra). Laga äggröran i stekpannan med lite fett och njut av en rätt som precis blev lite extra god.

Kall avokadosås

Mosa avokadon ordentligt och blanda den med crème fraîche, yoghurt eller filmjölk. Smaka av med salt, peppar och en droppe tabasco, så har du en härligt krämig sås som du kan hälla över salladen eller använda som dipp. Snabbt, enkelt och gott.

Nettobladet