7 härliga idéer till påskbordet

Påsken står för dörren och vi har samlat ihop sju härliga idéer till påskbordet. Vi återanvänder värmeljus och dekorerar påskkakor med vackra mönster.

1. Duka med kuvertkrasse

Ställ en liten skål med krasse vid varje kuvert när du dukar ditt påskbord. Det är dekorativt och praktiskt, för nu kan gästerna själva klippa krasse och strö över sillen eller äggmackan.
Gör så här: Använd tomma aluminiumbehållare från värmeljus och fyll dem med bomull. Så krasse i dem, ställ ljust och kom ihåg att vattna ofta. Det tar 4–5 dagar för krasse att växa färdigt om den står i ett varmt och ljust fönster.

Tips! Du kan också så krasse i äggskal.

2. Påskblommor i äggskal

Använd tomma äggskal som dekorativa vaser på påskbordet och fyll dem med små söta vårblommor. Ställ äggen i äggkoppar eller äggkartonger mitt på bordet.

Gör så här: Gör ett hål i den toppiga änden av äggskalet och häll ut ägget. Tvätta skalet försiktigt och ta bort hinnan på insidan. Häll vatten i det tomma skalet eller lägg lite fuktig oasis i botten och sätt ner minipåskliljor, krokus och pärlhyacint.

3. Gula påskbröd

Höj påskstämningen genom att baka gula påskbröd till frukost eller lunch.

Gör så här: Tillsätt lite saffran (ca 1–2 gram saffran per 500 gram mjöl) till vätskan du ska blanda ut jästen i och följ sedan receptet som vanligt, så får du gula påskbröd.

4. Kaka med vackert mönster

Dekorera kakan till kaffet med ett vackert, egendesignat mönster.

Gör så här: Lägg en egengjord eller köpt schablon på kakan och sikta försiktigt över florsocker. Ta bort mallen så syns det vackra mönstret på kakan.

Tips! Om du brer färgad glasyr på kakan syns det vita florsockermönstret tydligt. Kom ihåg att glasyren måste ha torkat innan du lägger på din påskschablon.

5. Vackert färgade hårdkokta ägg

Hårdkokta ägg i vackra färger ser trevligt ut på påskbordet. Använd vita ägg så att färgen syns tydligt.
Gör så här: Du kan antingen koka äggen så att bara skalen färgas, eller så kan du hårdkoka dem dagen innan, rulla dem så att skalen krossas och sedan låta dem ligga i färgat vatten över natten. På det sättet färgas äggvitan där skalet har krossats och får ett vackert mönster när ägget skalas. Du kan använda fruktfärg för att färga äggen eller olika grönsaker som finns i kylskåpet.

Naturlig färg för att färga ägg

Koka skal och blad och använd naturens egna vackra färger:

  • Lökskal ger orangea ägg
  • Rödkål ger turkosa ägg
  • Rödbetor ger rosa ägg
  • Morötter ger gula ägg
  • Spenat ger ljusgröna ägg

6. Melonägg till efterrätt

Servera fruktsallad i en melon som liknar ett påskägg. Det är en söt och lite lättare dessert efter ett tungt påskbord.

Gör så här: Dela melonen genom att skära sicksack hela vägen runt. Målet är att få melonen att likna ett ägg som har kläckts. Gröp ur melonen och skär fruktköttet i bitar. Du kan använda en melonskopa så att bitarna blir fina kulor. Gör en härlig fruktsallad med melon och färska frukter och bär. Servera fruktsalladen i den urgröpta melonen med ”locket” på. Dekorera den med en vacker sidenrosett runt magen precis som ett påskägg. Voilà – ett fint melonägg.

7. Påskbröd som ett fågelbo med ägg

Baka ett festligt bröd till påskbordet genom att sätta ner ägg i degen innan du bakar brödet. Det gör att brödet ser ut som ett fågelbo.

Gör så här:  Använd ditt favoritrecept, men när du sätter brödet att jäsa sista gången ska du forma degen så att den är rund (lägg den ev. i en smord, rund springform) och sätt ner råa, okokta ägg i degen som om de vore ägg i ett fågelbo. Tvätta äggen först så att det inte finns smuts på skalen. Baka brödet i ugnen som vanligt och sätt fram det festliga brödet på bordet. Äggen har blivit hårdkokta och kan ätas.

Nettobladet