7 snabba om ekologisk mat

Vilka är egentligen de tre grundprinciperna i det ekologiska köket? Läs vidare och lär dig mer om ekologiska val här.

1. Tre principer i det ekologiska köket:

  • Var sparsam med köttet.
  • Använd frukt och grönsaker utifrån säsong.
  • Undvik att slänga mat.

2. larv-fritt

Ekologiska bönder får inte använda kemiska bekämpningsmedel för att hålla insekter och svampar borta från växter och bär. De får dock gärna ta hjälp av bakterier, svampar och virus. Det använder de exempelvis mot larver i äpplen, vinbär och jordgubbar.

3. Männen har tagit upp kampen

Under många år var det kvinnor som köpte mest ekologiskt men en undersökning genomförd 2016 visade att männen har kommit i fatt och nu lägger lika många ekologiska varor i korgen som kvinnorna.

4. mer smak

Ekologiska äpplen smakar mer eftersom de innehåller mellan fyra och sju procent mer socker än icke ekologiska äpplen. De är dessutom fastare i fruktköttet än icke ekologiska äpplen av samma sort. Det visar mätningar gjorda av Gasa Nord Grønt. (Gasa Nord Grønt levererar runt hälften av den frukt som säljs i danska affärer.)

5. Gör det billigt att leva ekologiskt

Många tycker att det är dyrt att leva ekologiskt eftersom det kostar lite mer. Men det behöver inte bli mycket dyrare att välja ekologiskt. Bygg upp ett baslager av ekologiska varor som mjöl, spannmålsprodukter, havregryn, ris, pasta m.m. och se till att köpa ordentligt med ekologiska konserver och torrvaror när det finns på erbjudande i affärerna. 

6. Unga vill ha ekologiska ägg

Grönsaker, ägg och mejeriprodukter är de livsmedel som de flesta av oss oftast köper ekologiskt. De som är över 35 år köper vanligen ekologisk frukt och grönt, medan de yngre väljer ekologiska ägg och kolonialvaror när de ska handla miljövänligt.

7. Ekologiskt i familjer om fyra

De som köper markant mest ekologisk mat är hushåll med två vuxna och två barn. Å andra sidan minskar konsumtionen av ekologisk mat om det är en ensamstående förälder med två barn.

Nettobladet