7 tips till mer frukt och grönt i vardagen

Glöm allt om överkokt broccoli och tråkig sallad. Extra frukt och grönt i vardagen lyfter din matlagning och är lätt att få in i recept och rutiner.

Starta dagen med frukt och grönt

Servera apelsin, äpple eller melon skurna i klyftor till frukosten.  Tomat och gurka är också gott på morgonen eftersom de har mild smak.

Mixa det nyttiga

En smoothie där du mixar frukt och grönsaker är ett mättande sätt att servera frukt och grönt på. En smoothie till frukost eller i en flaska till lunch.

Läs också:
Drick dina frukter och grönsaker

Ha alltid knapriga grönsaker till hands

Morötter, rädisor, blomkål och paprika är härligt knapriga grönsaker som du alltid kan ha redo i kylskåpet, uppskurna i lagom stora munsbitar. Ställ fram de gröna snacksen till kvällsmaten och TV-myset så kommer de att försvinna på nolltid.

Dryga ut köttet med grönsaker

Köttfärssås, köttbullar och andra färsrätter kan drygas ut med rivna grönsaker, t.ex. lök, morötter, aubergine, squash och pumpa. Finriv grönsakerna och tillsätt lika mycket grönt som kött, d.v.s. 500 gram rivna grönsaker till 500 gram färs.

Grönsaksspaghetti

Grönsaker som morötter och squash skurna i spiraler är ett roligt, smakrikt och barnvänligt alternativ till pasta. Byt eventuellt ut hälften av spagettin mot grönsaksspiraler om familjen inte är redo att byta ut all spaghetti mot det gröna alternativet. Du kan göra spiraler med en spiralizer, ett juliennejärn eller en potatisskalare.

Köp färdigskurna grönsaker

Under hektiska vardagar kan det vara svårt att hinna skära grönsaker. Köp färdigskurna grönsaker, färdiggjorda sallader m.m. så att det finns grönt på bordet, även när det måste gå fort.

Grönsaker i frysen

Frysta frukter och grönsaker gör att du alltid har tillgång till frukt, bär och grönsaker. Näringsmässigt är det ingen skillnad på frysta och färska och det går snabbt och lätt att koka gröna bönor till en matigare sallad eller ta fram frysta bär till morgonsmoothien.

Läs också:
Ät frysta grönsaker med gott samvete
Nettobladet