9 goda rätter du kan laga med kycklingrester

Har du kyckling över från kvällsmaten bör du spara den. Kycklingkött är väldigt mångsidigt, så det finns många möjligheter att använda det i andra rätter – oavsett om du har rester från en hel kyckling, klubbor eller bröst. På det sättet kan du minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar i matbudgeten.

Det bästa sättet att förvara resterna är att sätta dem i kylskåpet där de håller två–tre dagar. Här får du massor med inspiration på hur du kan förvandla dina kycklingrester till något nytt.

Tarteletter

En spröd tartelette är ett fint sätt att använda kycklingrester på – och det är mat som är populär hos både barn och vuxna.

Kycklingbuljong

När du lagar hel kyckling kan du spara skrovet och koka en god buljong på det tillsammans med massor av örter och grönsaker. Frys sedan in buljongen i mindre portioner så har du härlig hemlagad buljong färdig till nästa gång du ska laga soppa, sås eller risotto.

Sallad

Oavsett om du har små bitar kött från en hel kyckling eller en klubba över så är det gott tillsammans med en god sallad. Det kan bli en härlig lunch eller ett mättande mellanmål. Ska salladen med när du ska bort kan du arrangera den i en burk med lock – se till att lägga de ”våta” och tunga ingredienserna i botten och de krispiga och lätta ingredienserna på toppen.

Topping på pizza

Kycklingrester är perfekta att ha som topping på en hemlagad pizza. Kombinera kycklingen med rödlök, paprika och små bitar bacon. Pizzan kan serveras med lite extra grönsaker, t.ex. rucola och en dressing av pesto och crème fraîche.

Soppa

Dina kycklingrester kan också användas för att göra en soppa matigare. Koka t.ex. en currysoppa med morötter, paprika, lök och små bitar kyckling. Även små mängder rester kommer till glädje när de blandas ner i en soppa och ger inte minst god smak.

Kycklingfrikassé

En frikassé är en stuvning med grönsaker och kött och dina kycklingrester passar bra i en härlig vit sås tillsammans med ärtor, morötter och grön sparris. Servera kycklingfrikassén varm tillsammans med potatis.

Panini

Har du ett kycklingbröst över kan du skära det i tunna skivor och använda det som fyllning i en härlig panini till lunch eller kvällsmat nästa dag. Lägg t.ex. även på tomat, färsk mozzarella och pesto.

Nachos med kyckling

Har du lite kycklingrester kan du ta dina nachos till nya höjder. Fördela kycklingbitarna över nachos tillsammans med riven ost och kanske lite salsa eller jalapeños och voilà – en härlig rätt som passar perfekt som kvällsmat!

Kycklingpaj

Rester av kyckling i mindre bitar är gott som fyllning i en paj där köttet kan ackompanjera olika grönsaker, kryddor och baconbitar. Fyll även pajen med en äggstanning av ägg, crème fraîche och riven ost för att binda ihop det hela. Kycklingpajen kan bakas både med och utan pajlock.

Tips!

Väljer du kyckling framför nötkött gör du samtidigt något bra för klimatet. En kycklings utsläpp av växthusgaser är nämligen bara 3,1 per kilo jämfört med en kos på 19,4 per kilo.

Nettobladet