Åk på fisketur

Det är kul att ge sig ut och fiska med familjen. Alla kan vara med oberoende av vilken nivå man är på. Och en eftermiddag vid en sjö eller å är kvalitetstid av den lååååångsamma sorten. Vi ger goda råd till nybörjarfiskaren.

Fiskets grundläggande ABC

En lång pinne med lina och krok. Mer behövs inte för att du ska vara redo att fiska och du kan komma riktigt långt med de 3 enkla sakerna. Men idag kan du billigt köpa ett fiskespö med rulle som tar ditt fiskande till nya nivåer och gör det roligare.

Fiskespö med rulle används för spinnfiske där du kastar ut agnen och kan fiska längre bort från dig själv. Vanligen använder man drag istället för krok och bete, men du kan så klart använda båda delarna.

Så här sätter du ihop ditt fiskespö och får styr på rullen

Ett fiskespö består ofta av flera delar som ska sättas ihop. När du gör det är det viktigt att du ser till att öglorna sitter på samma sida på spöt så att du kan titta igenom alla öglor när du tittar längs spöt.

Sätt på rullen och dra linan under rullens bygel innan du drar den genom öglorna. Längst ner på rullen finns en knapp som gör att du antingen kan veva den båda vägarna eller bara framåt. Sätt den så att du bara kan veva framåt så undviker du att linan trasslar ihop sig.

Om du fiskar med bete

Om du fiskar med krok och bete ska du fiska nära kanten, gärna där det finns vass eller växter för här kommer du att ha störste fiskelycka. Du kan använda olika slags bete på kroken, t.ex. daggmaskar, larver, bröd eller majs.

Det är viktigt att ditt fiskespö har ett flöte (en propp) så att din krok flyter fritt i vattnet och inte bara faller till bottnen.

Om du fiskar med drag

Det finns många olika sorters drag och här är valet mycket mer beroende på var du fiskar och vad du vill fånga. När du fiskar med drag kastar du ut och drar in så att draget liknar en fisk. Du kan köpa askar med drag som är gjorda för nybörjare och oftast står det på asken var de är lämpliga att använda (sjö, å, havsfiske etc.). Det krävs lite övning för att fiska med drag, så om du fiskar med barn ska du börja med krok och bete.

Kom ihåg den rätta fiskeandan

  • Det är roligt att fiska med andra.
  • Ta hand om naturen – plocka upp efter dig och låt inte krokar och liknande ligga kvar.
  • Respektera regler om fredningstider, minsta mått m.m.
  • Varken skada eller misshandla fisk.
  • Visa hänsyn till andra fiskare.
Nettobladet