Äntligen dags för semlor igen

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle - kärt barn har många namn. När semlor serveras i en djup tallrik med het mjölk kallas det hetvägg. Semlan är ett bakverk som i klassisk tappning består av en vetebulle med fyllning av mandelmassa och vispgrädde. Idag finns det många olika varianter på semlor: wienersemla, saffranssemla, semlewrap, semlesmoothie och många fler. Gör man egna semlor kan man ju faktiskt välja lite själv hur man vill piffa till sin semla, kanske med en klick nötkräm?

Fetisdagen eller semledagen infaller i år den 9 februari, men nu för tiden kan man äta semlor hela året om, nästan. Så har det dock inte alltid varit, förr i tiden var det faktiskt så att jordbruksnämnden bestämde när semlorna fick säljas. Bröt man mot detta kunde det medföra böter, vilket exempelvis skedde i Malmö 1952 enligt en notis i Göteborgs Tidning 23 januari 1952.

Gör dina egna semlor

(35-50 semlor)

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 200 g strösocker
  • 15 g salt
  • 20 g kardemumma, helst nymortlad
  • 1 ägg
  • ca 1,2 kg vetemjöl

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 2-3 msk vispad grädde
  • 8-10 dl vispad grädde

Garnering: Florsocker

Har du inte tålamod till att vänta på jäsningen? Gör snabbsemlor med färdiga semlebullar och färdigvispad grädde!

Gör så här

Blanda alla ingredienserna med hjälp av en köksassistent eller med elvisp. Var försiktig med mjölet, tillsätt lite i taget. Degen ska bli riktigt blank och släppa från kanternaLåt degen jäsa i 1 timme. Dela upp degen i jämna bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.

Sätt ugnen på 210 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-7 min. Låt dem svalna på plåten. 

Blanda mandelmassan med lite grädde så att den blir slät och lite lösare i konsistensen. 

Skär eller klipp av ett lock på bullarna. Gröp ur dem liteOm du vill kan du blanda mandelmassan med den urgröpta bullmassan. Fyll varje bulle med en ordentlig klick mandelmassa. Toppa med grädde. Lägg på locket och pudra florsocker över.

Nettobladet