Allt du behöver veta om kaffe

Vad betyder det att kaffet är handrostat eller mörkrostat? Och vilken skillnad gör det att det är ekologiskt? Lär dig mer om din mocka här.

Vad är kaffebönor?

Kaffebönor är fruktkärnorna från de röda bären på kaffeplantan. Innan det går att använda dem för att brygga kaffe ska kaffebären plockas och fruktköttet tas bort så att bara de två gröna bönorna är kvar. Sedan rostas de till de bruna, avlånga kaffebönorna vi använder här hemma.

Arabica-kaffet är populärast

Det finns fler än 60 olika kaffesorter, men oftast kommer du bara att smaka de två vanligaste – arabica och robusta.

Arabicabönorna odlas i Etiopien, Latinamerika, Brasilien, Indonesien och Colombia och utgör ca 75 procent av världens kaffeproduktion. Smaken är mild och söt med noter av frukt, socker och bär. Den har dessutom en utmärkt syrlighet, vilket gör kaffet mycket eftertraktat.

Robustabönorna odlas i Indonesien, Asien och Afrika. Det är en mycket härdigare kaffeböna och utgör ca 25 procent av världens kaffeproduktion. Den har en betydligt mycket kraftigare och skarpare smak och innehåller dubbelt så mycket koffein som arabica. 

Hur ska kaffet rostas?

Mmm, doften av nybryggt kaffe är himmelsk för de flesta. Men visste du att kaffe också smakar allra bäst när det är kokt på nyrostade bönor? När bönorna rostas utvecklar de sin smak och arom, men det gäller att hålla tungan rätt i mun, så att de varken blir för ljusa och därigenom svaga i smaken eller för mörka så att smaken blir bitter och bränd.

Det finns huvudsakligen tre olika slags rostningar:

Ljusrostat kaffe har en ljusare brun färg och är lite lättare och mildare i smaken. Ljusrostat kaffe passar bra t.ex. när man gör presskaffe.

Mellanrostat kaffe är den vanligaste rostningen. Här bevaras de flesta av kaffets smaknyanser och passar bra både när man kokar brygg- och presskaffe.

Mörkrostat kaffe har en mörkbrun, nästan svart, färg. Det är starkt och kraftigt, men har samtidigt en söt och chokladaktig smak. Mörkrostat kaffe passar bra när man gör espresso.

Ekologiskt kaffe

Ekologiskt kaffe blir allt mer populärt hos de svenska kaffeälskarna och är på många sätt bättre för dig än vanligt kaffe. När du dricker ekologiskt kaffe är du säker på att det inte har använts kemiska besprutningsmedel, konstgödsel, konstgjorda eller syntetiska färgämnen, eller konstgjorda sötningsmedel, vilket innebär att du får ett renare kaffe. Vissa tycker även att kaffet har en friskare smak när det är ekologiskt.

Visste du att vi är det näst mest kaffedrickande landet i världen? I genomsnitt dricker varje svensk 3,5 koppar kaffe om dagen.

Nettobladet