Allt du inte visste att du borde veta om ost

Ost är ett fantastiskt mångsidigt livsmedel och finns i många olika varianter. I den här guiden får du mer information om det vita guldet och lär dig mer om några av de populäraste osttyperna – och vad de passar bra till.

Cheddar är en av de ostar det äts mest av i världen. Den gula, hårda osten har en salt och lång eftersmak och passar bra till vin och tapas.

Gouda har en söt, något nötig smak med kraftig arom. En yngre gouda passar bra med öl, medan en äldre gouda gör sig bäst med ett vin med stor kropp, som en fyllig Merlot eller en Shiraz.

Prästosten har fått sitt namn från 1700-talet när bönderna betalade skatt med ost, och den finaste osten skulle prästen ha. En väl lagrad prästost får sötaktiga smaktoner och konsistensen kan vara lite knastrig. Det beror på kristalliserat protein som sitter i lufthålen.

Herrgårdsost har en ren, fyllig smak och doftar nötter. Den passar förträfflig på frukostsmörgåsen men är även utmärkt på ostbrickan och i matlagningen.

Blåmögelost är ljust vitaktig med ett vackert blågrönt mögel som ger osten en karaktäristiskt rund, fyllig och markant smak. Blåmögelost passar bra på ostbrickor samt i sallader, dressingar och såser.

Brie är en vitmögelost med vit utsida och mjuk och krämig insida. Brie passar perfekt på mackan eller kex, eller som efterrätt tillsammans med nötter och äpplen eller päron.

…och ett par danska favoriter…

Havarti är en mild dansk ost med en tunn skorpa och fettig konsistens. Den smälter på ett härligt sätt vilket gör att en passar bra i mackjärnet, ugnen eller på grillen.

Danbo är Danmarks mest populära ost. Den är mild och lätt syrlig och görs på komjölk. Danbo har fast konsistens som är idealisk i skivor på macka.

”Den gamle” har lagrats i 28–35 veckor och är mycket smakrik. Det är en ost som passar riktiga ostälskare som vill njuta av den distinkta smaken på en bit bröd.

OSTENS LAGRING GER SMAK

Att göra god ost tar tid. Ju längre tid osten lagras desto kraftigare blir smaken. Mellanlagrade ostar är de som säljs mest i Sverige.

  • Mild: 5–8 veckor
  • Mellanlagrad: 10–14 veckor
  • Lagrad: 15–20 veckor
  • Vällagrad: ca 35 veckor
  • Extra vällagrad: ca 50 veckor

SÅ FÖRVARAR DU DIN OST

Ost ska förvaras svalt och helst inte i helt tättslutande material. Undvik därför att packa in osten i en fryspåse, plastfilm eller aluminiumfolie som många gör. Använd istället vaxat papper som både håller kvar fukten och ger osten möjlighet att andas. En plastlåda eller ostkupa kan också sörja för god luftfuktighet runt osten. Ost i hel bit håller vanligen 3–4 veckor i kylskåpet.

TIPS! Har du för mycket ost kan du lägga den i frysen. De former som lämpar sig bäst är riven ost och ostar i hel bit över 45+ som kan hålla 3–4 månader i frysen.

VEGANSKA OSTAR

Vill du äta mer växtbaserat finns det en rad veganska ostar som är gjorda på växtoljor istället för mjölk.

Visste du att de typiska hålen i gula ostar kommer från bakterier som utsöndrar gas när osten lagras?

Nettobladet