Allt om gurkor

Från mars till oktober kan vi njuta av svenska gurkor. Även om plantan ursprungligen kommer från Indien passar de långa, ljusa skandinaviska sommarnätterna den väl, så länge den odlas i växthus. Och finns det något bättre än svalkande, grön gurka?

Gurka – den indiska frukten

Gurkan kommer från nordöstra Indien, är en frukt och betecknas som ett bär med många frön. Plantan kategoriseras i samma familj som meloner, squash och pumpor.

Visste du att … gurka består av 96 procent vatten

Så här får du ut mesta möjliga av din gurka

  • Gurkan håller sig bäst om du packar in den i en plastpåse och förvarar den i kylen i 6-8 grader. Om den förvaras för kallt blir den seg.
  • Gurkor ska helst inte förvaras tillsammans med tomater, eftersom det gör dem gula och sega.
  • Ta ut gurkan ur kylskåpet före du ska äta den – den smakar som mest om den har nått rumstemperatur.

Mångsidig gurka

  • Med sin neutrala smak passar gurka bra till nästan allt. Om du tar bort kärnorna från gurkan blir den inte så blöt, vilket är bra om du blandar den med yoghurt i tzatziki eller potatissallad.
  • Gurka och honungsmelon blir en söt och fräsch sallad som passar perfekt till grillat.
  • Gurksaft har en kylande effekt, så lägg kalla gurkskivor på ögonen om de är svullna.
  • Gurka och mynta i vatten är uppfriskande i sommarvärmen.
Nettobladet