Ananas – frukternas konung

Ananas är mycket mer än bara en snygg utsida och god insida. Vi ger dig de bästa tipsen och trixen på nya sätt att använda den. Visste du till exempel att ananas kan göra kött mört och ansiktet mjukt?

En frukt, många möjligheter

Färsk ananas innehåller enzymet bromelin. Det är det enzymet som gör att det kan stickas lite i munnen när du äter den färska frukten. Enzymet är nyttigt och du kan använda ananas till andra saker än att äta den:

  • Använd färsk ananas för att göra ditt kött mörare Eftersom enzymet har en nedbrytande effekt på protein går det att använda det för att göra köttet till kvällsmaten mörare. Testa en asiatiskinspirerad marinad med färskpressad ananasjuice, honung, chili, vitlök och ingefära. Låt kyckling- eller fläskkött marinera några timmar innan tillagning.
  • Peelingmask av ananas Mixa 1–2 skivor färsk ananas i matberedare eller mosa med gaffel. Fördela moset i ansiktet (undvik området runt ögonen). När masken har suttit i 3–5 minuter är det bara att skölja av den med ljummet vatten. Avsluta med en fuktgivande kräm.
  • Ta bort slem i halsen vid förkylning Om du har slem i halsen efter en förkylning kan ett glas färsk ananasjuice hjälpa till att lösa upp slemmet.

När ananasen värms upp försvinner enzymet, så kom ihåg att använda färsk frukt. Du kan alltså inte använda ananasjuice från affären, ananasmarmelad eller ananas på burk.

Ananas håller sig bäst om du förvarar den mörkt och vid 8–10 grader.

Sätter du in den i kylskåpet riskerar du kylskador i form av bruna fläckar i fruktköttet.

I en fruktskål i rumstemperatur håller en ananas ca 3–4 dagar.

Plantera din egen ananas

Du kan plantera toppen av en ananas och få en vacker planta till fönsterkarmen. Vrid av toppen från frukten – det är lättare än det låter. Skrapa bort fruktkött, om det finns kvar, och sätt sen ner toppen i ett glas med vatten så att den nedersta, bladlösa delen är täckt. Sätt toppen i ett soligt fönster.

Toppen börjar långsamt gro och när rötterna är 3–4 cm långa är den redo att planteras ner i en kruka med jord.

Columbus älskade ananas

Columbus sägs ha varit en av de första européer som smakade på frukten under sin andra resa till Amerika 1493.
Han och resten av besättningen blev så förtjusta i frukten att de tog med sig den till Europa där de planterade den i alla hamnar de lade till i. På det sättet blev ananas mycket populärt och Columbus kunde få färsk ananas när han kom tillbaka till hamnarna.

Nettobladet