Använd resterna: 9 sköna idéer för att förnya hemmet

När man har gett hemmet en makeover blir det lätt kvar rester. Alltså inte köttfärssås, men tapet, färg och tyg – som ofta hamnar i garaget och bara står och tar upp plats. Och där blir det säkert kvar tills det körs till soptippen.

Men du kan faktiskt använda dina rester till roliga gör-det-själv-projekt, som också barn enkelt kan vara med på. Vi har samlat inspiration till nio olika projekt som förnyar ditt hem, utan att det är tidskrävande eller förutsätter något särskilt tekniskt kunnande.

Trolla med tapet

Både färggranna och mönstrade tapeter är populära för att fräscha upp väggarna – men dina tapetrester kan också användas till att försköna andra delar i ditt hem. 

Lådor: Klä in botten på dina lådor med tapet. Det är ett både enkelt och snabbt sätt att ge bestick- eller strumplådan nytt liv. Det kräver bara ett måttband, en blyertspenna, en sax och dubbelhäftande tejp. Mät bredden och längden på lådan, klipp ut tapet och lägg i botten på dina lådor med tejp mot lådbotten.

Trappor: Sätt tapet på de synliga träbitarna mellan stegen. Tillvägagångssättet är samma som för lådorna – mät, klipp ut och sätt fast. Det finns tapet med självhäftande baksida som passar särskilt bra till ändamålet. Annars kan både dubbelhäftande tejp och tapetklister användas för att fästa.

Bokhyllan: Det är sällan man ägnar någon tanke åt insidan av bokhyllan. Men sätter du upp en snygg, mönstrad tapet bakom böckerna är det ett lätt sätt att liva upp hemma, utan att det tar för mycket uppmärksamhet. Det är lika enkelt som de två andra tipsen – du behöver bara mäta, klippa och sätta upp. I detta fall rekommenderar vi antingen tapet med självhäftande baksida eller dubbelhäftande tejp.

Färg-makeover

Du behöver inte mer än lite färg om du vill göra en snabb makeover hemma. Oavsett om dina färgrester är på sprayflaska eller burk kan de användas till i stort sett alla tänkbara ytor.

Trä: Trälådor, bokhyllor, samlarhyllor – you name it. Alla ytor av trä får snabbt nytt liv med ett lager färg. Både sprayfärg och pensel kan användas, och det är bara fantasin som sätter gränserna.

Konservburkar: Du kan på nolltid förvandla ett par tråkiga konservburkar till snygga ytterkrukor till dina kryddväxter med lite sprayfärg, som ger en jämnare yta på metall än om du målar med pensel. Om du har spik och hammare liggande, kan du banka små hål i sidorna – och voilá, så har du fina lyktor i höstmörkret.

Naturen: Kottar, löv och krokiga grenar kan bli fina blomster- eller bordsdekorationer med lite färg. Här är det också lättare att få till en jämn yta med sprayfärg. Vanlig färg är däremot bättre för att göra tryck med löven. Det är dessutom en trevlig höstaktivitet att göra tillsammans med barnen.

Lek med tyg

Doftpåsar: Det behövs bara två tygstycken för att sy en liten kudde eller påse för torkade blommor och det tar inte lång tid att göra. Påsarna kan sys både för maskin eller för hand. Var noga med att göra stygnen såpass små att innehållet inte kan åka ut. Lägg dem i garderoben och njut av doften av sommar året runt.

Festgirlanger: Sy en massa trekanter i samma storlek – de kan ha samma mönster på bägge sidor, likadana baksidor eller något annat. Ju fler färger och mönster, desto festligare. Trekanterna sys fast med jämna avstånd på ett långt silkesband. Så har du en festlig och personlig girlang som kan användas till kalas och födelsedagar. Vi rekommenderar att använda symaskin, men det går också att göra för hand - det tar bara längre tid.

Konst: Klipp ut små cirklar, former och figurer av tygresterna som barnen kan göra små konstverk av. Bitarna klistras på teckningar och ger de små konstverken en rolig och annorlunda yta. Eftersom tyget kan vara tungt i jämförelse med pappret, rekommenderar vi att teckningarna antingen görs direkt på kartong eller ramas in (om de är väldigt fina) så de inte går sönder.

Nettobladet