Använd sommarens tomater

Använd de svenska, solmogna tomaterna som finns i överflöd nu. Vi ger dig 6 idéer på härliga recept med tomater så att du både kan njuta av dem här och nu, och spara dem inför hösten.

3 idéer för att njuta av tomater här och nu

Ugnsbakade tomater

Fyll en ugnsfast form med hela tomater. Vänd dem i olivolja och krydda med färsk dragon, oregano eller basilika samt salt och peppar. Baka i ugnen på 150 grader tills de har blivit mjuka och lite mörka. De ugnsbakade tomaterna är perfekta som tillbehör till sommarens grillmat.

Gazpacho

Kall tomatsoppa hör sommaren till och det här receptet är superenkelt.

  • Ta 1 skalad gurka, 1 röd och 1 grön paprika utan kärnor, 1 kg röda och mogna tomater, 2 vitlöksklyftor, 1 knippe vårlök och 2 skivor vitt bröd utan kanter och skär i mindre bitar.
  • Blanda allt ordentligt i en skål och tryck ut saften ur grönsakerna. Låt blandningen stå och dra i minst en halvtimme.
  • Mixa alla ingredienserna ordentligt.
  • Smaka av med olivolja och lite vinäger.
  • Ställ soppan i kylskåpet tills den har blivit kall och servera med rostat bröd penslat med olja.

Tunnbröd med tomat på grillen

Om du redan har tänt grillen och dessutom är lycklig ägare till en pizzasten kan du testa att grilla en pizzadeg med skivor av färsk tomat på pizzastenen. Baka tomatpizzan på grillen och servera direkt från den varma stenen. Droppa över god olivolja och strö över basilika. Nu har du ett härligt, varmt tunnbröd till middagen.

3 idéer på hur man sparar sommarens tomater till vintern

Gör din egen ketchup

Den kommer inte att smaka som vanlig ketchup – den kommer att smaka bättre.

  • Koka tomaterna på mycket svag värme i ca 30 minuter.
  • Mixa dem med stavmixer eller vanlig matberedare.
  • Låt tomatketchupen koka på svag värme tills den har fått rätt konsistens (det tar några timmar).
  • Smaka av med äppelcidervinäger, brun farin, vitlök, worcestershiresås, malen nejlika och kanel.

Häll upp ketchupen i varma, rengjorda glasburkar och förvara den svalt.

Ugnstorkade tomater

De ugnstorkade tomaterna håller sig nog inte ända till vintern. Med största sannolikhet har de ätits upp långt före dess.

  • Lägg halverade tomater på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
  • Strö över salt och rosmarin.
  • Baka dem i ugnen i ca 7 timmar på ca 75 grader (ugnen får inte vara för varm för då karamelliseras tomaterna). Se till att ångan som bildas i ugnen kan släppas ut.

Lägg de torkade tomaterna i glasburkar och förvara dem i kylskåpet. Du kan också täcka dem med olja så håller de längre. Torkade tomater smakar fantastiskt i sallader, till tapas och ger extra smakdjup i köttfärssåsen.

Inkokta tomater

  • Fyll glasburkar med skruvlock med solmogna tomater (halvera dem om de är stora och tryck ihop dem).
  • Lägg kryddor i burkarna, t.ex. basilika, oregano eller rosmarin samt salt och peppar.
  • Häll på olivolja (cirka 1 dl olja per 1 kg tomater).

Ställ in burkarna i ugnen på 110–140 grader och låt dem stå och bubbla tills tomaterna har fått en bra konsistens. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna. Burkarna ska ha lock på när de står i ugnen, men det är viktigt att de inte är helt stängda så att värme och ånga kan komma ut. Stäng locken helt när du tar ut burkarna ur ugnen så att de svalnar med locket stängt. Det skapar ett vakuum som gör att tomaterna kan hålla länge.

Nettobladet