April - nu är det dags att så och plantera

Det finns mycket att göra i trädgården i april. Vädret är fortfarande osäkert, men så snart jorden är runt 10 grader är det planteringsdags. Medan du väntar på värmen kan du plantera om de förgrodda sommarblommorna, göra färdigt i växthuset och beskära rosenbuskarna.

Vänta på värmen

Det kliar i fingrarna för att komma igång med att plantera, men i april är det viktigt att jorden är tillräckligt varm och att det inte finns risk för frost. Om du är mycket otålig kan du täcka över jorden med genomskinlig plast 14 dagar före utplanteringen – det får den att bli varm snabbare. Kom ihåg att täcka över nyplanterade blommor om det finns risk för frost och du inte kan vänta.

Tips! När ogräset börja växla fram på allvar är det ett tecken på att jorden är tillräckligt varm för plantering.

Plantera om de förgrodda sommarblommorna

Om du redan har förgrott blommorna är det dags att dela dem och plantera dem var för sig i små krukor. Använd t.ex. torvkrukor som du kan plantera ut direkt i jorden när den är tillräckligt varm.

Tvätta växthuset

Om du inte tömde växthuset i höstas är det dags att kasta de döda plantorna och tvätta växthuset så att röta och svamp inte överförs till de nya plantorna. Börja med att spola av växthuset ut- och invändigt och använd en hård borste för att komma in i alla sprickor och springor. Tvätta sedan allting med såpvatten, vilket är fettlösande och dödar bakterier. Skölj med vatten – det gör du enklast med trädgårdsslangen.

Tidiga grönsaker

Om du har ett växthus eller en varm, frostfri plats, kan du så de köldtåligaste plantorna, t.ex. morötter, potatis, rädisor och spenat, i stora krukor eller direkt i jorden. 

Kom igång med kryddörterna

Så kryddörter som basilika och persilja i örtkrukor och ställ dem i fönsterkarmen. Sätt i fina skyltar så att du kommer ihåg vilken ört som är i vilken kruka. I maj kan du sätta ut kryddörterna antingen i växthuset eller i en skyddad vrå.

Klipp rosorna

Nu är det dags att beskära rosorna. Döda grenar ska tas bort och rosen klippas till. Har du en kläng- eller klätterros kan du leka med formen och ev. låta den växa över en spaljé eller rosenbåge.

Nettobladet