Baka med barnen

Det är skoj att baka med barn – om de inte har gått iväg från köket före mjölet har mätts upp. Sänk ambitionsnivån med ett enkelt basrecept och lägg istället energin på att låta barnen dekorera kakorna istället. Det är kul och kakorna kommer att se fantastiska ut.

Välj er favoritsmak

Oavsett om ni vill baka en stor kaka eller många små är en bassmet en bra utgångspunkt för era egna goda och personliga kakor. På vilket smakhumör är ni idag? Det kan vara chokladbitar, rivet äpple, riven morot, mosad banan, krossade Oreos, hackade nötter – bara fantasin sätter gränser. Gör ni små muffins kan ni enkelt göra olika sorter om det blir för svårt att välja.

Läs även:
11 tips till den perfekta kakan

Snabbt och enkelt recept

Det här behöver du (1 stor kaka eller 16 muffins):
100 g smör
3 ägg
125 g socker
2 dl mjölk
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
Din favoritsmaksättning

Gör så här:
1. Smält smöret och vispa ihop det ordentligt med sockret.
2. Tillsätt mjölk och ägg
3. Blanda mjöl, bakpulver och din favoritsmaksättning och rör ner i resten av smeten.
4. Häll smeten i en kakform eller små muffinsformar och baka i 225 grader i ca 25 min.

Låg barnen dekorera av hjärtans lust

När kakorna har svalnat är det dags att dekorera – och det är nu det blir riktigt roligt. Här får ni olika tips på snygg och färgglad dekorering.

Frosting: Börja med att göra en god frosting. Till exempel kan du blanda lite marmelad i hårt vispad grädde och vips har du en härlig, rosa jordgubbs- eller hallonmousse. Annars är den här cream cheese-frostingen alltid en hit: Blanda 125 g smör, 200 g mjukost och 75 g florsocker och vispa ihop ordentligt. Om du har en spritspåse med stjärntyll kan ni spritsa på frostingen på kakorna i vackra mönster.

Tips! Om du inte orkar göra frosting kan du istället blanda ihop en helt vanlig glasyr. Häll i lite karamellfärg – det kommer barnen att gilla.

Små figurer: Låt barnen göra egna fantasifulla figurer av marsipan eller fondant, en sockermassa som kan formas på samma sätt som modellvax. Det kan vara små blommor, nyckelpigor, stjärnor, hjärtan eller kanske en Batman-logga som sedan sätts på kakan.

Strössel: Till sist kan ni hälla strössel på kakorna. Du kan köpa strössel i regnbågens alla färger, det finns sorter som gnistrar och ytterligare andra som ser ut som små ögon och som är perfekta att använda för att förvandla kakan till ett farligt monster eller gulligt djur.

Nettobladet