Baka med pizzasten

En pizzasten kan göra underverk både för din pizza och när du bakar bröd. Dessutom kan du använda den för att baka i din klotgrill.

Vad gör stenen?

Det händer något med brödet när det bakas på en sten jämfört med på vanlig bakplåt. Pizzastenens styrka är att den uppvärmda stenen gör skorpan extra krispig och det inre ännu godare.

Så här bakar du pizza på en pizzasten

Du kan baka alla typer av pizza på din pizzasten. Både de där du gör degen från grunden, där du köper en färdig och utrullad deg och fryspizza. Alla sorterna blir godare med en pizzasten.

  1. Sätt på ugnen och lägg in den kalla pizzastenen och låt den bli varm samtidigt som ugnen.
  2. När ugnen har blivit tillräckligt varm lägger du in din pizza på stenen – t.ex. genom att dra över den på stenen med hjälp av bakplåtspapper. Du kan även använda en pizzaspade för att få över pizzan på stenen.
  3. När pizzan har bakats färdigt tar du ut den ur ugnen, men låt stenen ligga kvar och svalna tillsammans med ugnen.

Baka bröd på din pizzasten

Prova också att baka bröd på din pizzasten – här gäller samma sak, d.v.s. att stenen ska ha värmts upp helt när du lägger in den färdigjästa bröddegen. De är klokt att sätta degen på bakplåtspapper så att det inte blir några problem att få av brödet från stenen. Dessutom blir stenen enklare att rengöra.

Baka på grillen

Det finns pizzastenar som har utvecklats särskilt för klotgrillar, men det går bra att använda samma sten som du har i ugnen. Då lägger du stenen ovanpå grillgallret när kolen har lagts ut – använd gärna indirekt värme, d.v.s. att du sprider ut den varma kolen längs kanten och inte lägger den direkt under stenen.

När stenen har blivit varm lägger du på pizzan eller brödet. Lägg på locket. Hur lång tid det tar för pizzan eller brödet att bli klart är mycket individuellt, så det gäller att vara uppmärksam.

Nettobladet