Barnsäkra hemmet

Har du småbarn hemma eller ska det komma småbarn och hälsa på, då är det bra om du säkrar ditt hem mot små pillande fingrar. Vi guidar dig till hur du enkelt kan barnsäkra ditt hem så att du kan vara trygg med att låta barnen gå på upptäcktsfärd.

Se ditt hem från barnperspektiv

Om du ska ha små barn i huset, sätt dig ner på golvet och se dig omkring. Står där saker du inte vill att småbarn ska pilla på, så flytta dem högre upp, utom syn- och räckhåll. Tänk på att tuggummi, värktabletter, kosttillskott m.m. ska hållas långt borta från barn.

Plocka undan rengöringsmedel

Har du rengöringsmedel stående i ett skåp under köksvasken eller om det står toalettrengöringsmedel bredvid toalettstolen, så flytta upp det i ett högre skåp eller sätt en barnspärr på skåpet. Tänk också på att t.ex. färgad lampolja kan se ut som läsk och locka till att ta en klunk.

Inga klämda fingrar

Det finns inget värre än små fingrar som kommer i kläm i dörren. Investera i dörrstoppar som gör att dörren inte kan smälla igen. Särskilt på sommaren när fönster och dörrar står öppna kan det uppstå tvärdrag som får dörrar att smälla igen.  En dörrstopp som bara håller dörren öppen är lätt att flytta, så välj en barnsäkring till dörren som antingen håller dörren öppen eller gör att den inte kan stängas helt.

Spärra vägguttag

Små pillande fingrar kan lätt komma åt vägguttag och det är frestande att testa om det går att stoppa in något i dem, så sätt en blindplugg i alla öppna uttag.

Skippa duken på bordet

Det är fint att ha duk på bordet, men ett litet barn kan lätt råka dra i den och få allt som står på bordet över sig.

Var uppmärksam på vatten- och kaffekokare

Har du köksmaskiner, t.ex. vattenkokare, brödrost eller kaffemaskin på köksbordet ska du se till att de står så långt in på bordet som möjligt och att kablarna inte hänger ut över bordskanten där ett barn kan få fatt i dem.

Nettobladet