Bjud in till barnkalas i trädgården

Bjud in klassen eller barnen på förskolan eller gården till en härlig sommarfest utomhus. Kanske är anledningen en födelsedag, kanske är det bara det härliga vädret som inspirerar till att önska alla ett härligt sommarlov. Här får du några tips på enkel mat du kan servera och roliga lekar för gästerna.

3 roliga idéer till maten

Ingen sommarfest utan lite gott att äta. Servera läskande mat och välj rätter som kan ätas med händerna.

Fruktskålar: Frukt och bär i lagom stora munsbitar är alltid gott på varma dagar. Servera frukten i portioner i dricksglas eller små skålar och låt gästerna ta bitarna med en liten gaffel eller en tandpetare.

Muffinsbullar: Baka grova bullar i fina muffinsformar. Det ser festligt ut och gör det lättare att hantera – och du slipper tallrikar och bestick.

Hemmagjord isglass: Servera söta hemmagjorda isglassar av fruktsmoothie: mixa jordgubbar, banan, minimjölk och lite vanilj. Häll upp smoothien i isglassformar eller tomma miniyoghurtbägare som du stoppar ner en glasspinne eller tesked i innan du stoppar in dem i frysen.

Tips! Gör skojiga istärningar av juice eller frysta bär – det ser festligt ut i glasen.

3 roliga lekar som alla kan vara med på

Arrangera skojiga lekar som alla kan vara med på. Undvik att någon känner sig utanför genom att du som vuxen bestämmer ordningen genom att lotta eller att ge barnen en siffra. Alla med samma siffra är i samma lag. 

Vattenballongdart: Häng upp vattenballonger på en träskiva och skjut ner dem med dartpilar. Den som skjuter sönder flest ballonger har vunnit.

Vattenstafett: Dela in barnen i två lag som båda står bakom en linje med en spann vatten. 5–10 meter längre fram har vart lag en skål som ska fyllas, men vattnet får endast transporteras från spannen till skålen med en liten kopp och bara en per lag får springa åt gången.

Ståtroll: Välj en person som ska vara ”troll” och fånga de andra. När man har blivit fångad ska man stå stilla och med särade ben. Man befrias om någon kryper mellan benen på en (personen som befriar är säker medan hen kryper igenom). När alla har fångats eller det har gått en viss tid är rundan slut och det är dags att utse ett nytt troll. 

Dekorera festligt

En fest blir alltid roligare om du pyntar med ballonger, vimplar eller vackra rispapperslampor i glada färger. Häng upp ljusslingor i träd och buskar och skapa en magisk stämning i skuggorna. Duka med fin duk på trädgårdsbordet eller satsa på picknickkänsla med filtar och kuddar på gräset.

Nettobladet