Bjud in till fest med retrokänsla

Att bjuda in till temafest är ett kul och annorlunda sätt att ge både dig och dina gäster en extra rolig kväll. Läs mer och få idéer för att hålla en födelsedagsfest där du bjuder in dina gäster i ett universum som andas nostalgi och cool retrokänsla.

Om du vill att din nästa födelsedagsfest ska bli extra speciell kan du hålla den i ett enhetligt tema som gör det både festligt och annorlunda. Det smarta med att bestämma att festen ska ha ett bonde-, 80-tals- eller Astrid Lindgren tema är att dess ramar, alltså mat, dekorationer och musik, är satta på förhand.

Vad ska ni äta?

Maten och kakorna du serverar ska så klart hänga ihop med ditt tema. Om du till exempel håller en fest inspirerad av Astrid Lindgrens "Vi på Saltkråkan". Skapa en stämning av skärgårdsliv på 60-talet där solen alltid skiner och låt maten bestå av klassiska rätter som för tankarna till varma sommarkvällar. Gå på jakt i gamla kokböcker och hitta typiska recept från det årtionde eller det tema du helst vill dyka ner i.

BJUD IN TILL FEST

Ett bra sätt att få dina gäster i rätt stämning redan innan festen är att skicka en fin inbjudan. Var kreativ när du utformar kortet så att temat är tydligt. Har du en 50- eller 60-talsretrofest är det som upplagt att be dina gäster att komma i snygga klänningar à la "Mad Men" eller familjen Melkersson från "Saltkråkan".  Ju tydligare ditt tema är på inbjudningen, desto mer utklädda och festredo kommer dina gäster att vara.

OCH SÅ SKA DET VARA MUSIK

Det är helt upp till ditt tema (och din budget) vilken musik som passar. Du kan leta upp en DJ som spelar 80-talshits hela kvällen eller så kan du hyra ett storband som spelar upp till dans. Om du väljer retrostilen är det som upplagt för att hyra en jukebox för en kväll och låta dina gäster vara med och bestämma om ni ska dansa till The Doors, Monica Zetterlund, Björn Skifs eller The Beatles.

Inredningen är pricken över i

Dekorationerna på festen gör att helhetsintrycket blir enhetligt. Kanske tänker du direkt att det betyder dyra inköp, men det behövs bara små saker för att göra stor skillnad och färdigställa scenen. Om du varken har plats eller råd att hyra en klassisk amerikanare att ställa mitt i festlokalen så kan en bordsduk i stilen du har valt, några kulörta lyktor, servetter och kanske serveringshjälp göra stor skillnad i att skapa det universum du vill komma åt.

Roliga inslag

En sista del i dina förberedelser inför festen kan vara ett roligt inslag som engagerar gästerna. Gör t.ex. ett quiz på temat "Det glada 60-talet" eller "Astrid Lindgrens historier" och testa dina gästers triviakunskaper på ditt tema.  Om du behöver inspiration finns det stora mängder olika quiz att hitta på nätet. Ha en riktigt roligt fest!

Nettobladet