Boosta med chiafrön

CHIA, VADDÅ?

Chiafrön kommer från den blommande chiaväxten som tillhör myntasläktet. Fröna har odlats i Sydamerika i tusentals år, men det är först på senare tid som de har letat sig hela vägen till Europa. Chiafrön har en unik egenskap, de kan binda stora mängder vatten till sig, upp till 12 gånger sin egen vikt. Chiafrön kan du använda i matlagningen på många olika sätt. Eller så tar du en matsked chifrön i ett glas vatten morgon och kväll. Bra för magen!

Visste du att ordet chia betyder styrka? Använd dessa frön när du bakar dina egna energibars eller för att svalka dig med en uppfriskande chia fresca efter träning.

Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen "Tarahumara", som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.

Innehållet i denna artikel kommer från Risenta.

Recept
Chiapudding

Se receptet

Recept
Chia fresca

Se receptet

Recept
Powerbars

Se receptet

Chiapudding
Chia fresca
Powerbars
Nettobladet