Bra knivar i köket

Det finns inget viktigare än en bra, skarp kniv när du ska skära, hacka och dela i köket. Vi berättar om de viktigaste knivarna, hur du bäst sköter dem och håller dem skarpa.

Kockkniv

Kockkniven ska vara minst 20 cm lång och 5 cm bred – då har du en kniv som kan skära stekar, dela humrar och skära grönsaker. Den är ovärderlig i köket och stålet får gärna vara hårt.

Santokukniv

Santukokniven är bra för att strimla och tärna. Bladet är brett så det är lätt att torka av de hackade grönsakerna och kryddörterna.

Skalkniv

En skalkniv får gärna ha ett blad som är upp till 9 cm långt, men det viktigaste är att skaftet är tillräckligt stort så att man kan hålla det bekvämt. En skalkniv är bra till små uppgifter där du t.ex. Håller en grönsak i handen och skär in mot dig själv.

Brödkniv

Man kan inte leva utan en bra, tandad brödkniv. Bladet får gärna vara brett så att det är lättare att skära skivor som har den tjocklek du vill ha. En brödkniv måste också skärpas.

Så tar du hand om dina knivar

Alla knivar blir slöa med tiden och det är viktigt att du tar hand om dem så att de håller så länge som möjligt. Du kan själv skärpa dem, men då och då bör du gå till en specialist och få dem slipade professionellt.

  • Diska inte dina knivar i diskmaskinen – de blir slöa och om skaftet är av trä kan det förstöras.
  • Knivar ska stå i knivblock eller hänga i en magnet på väggen – lägg inte ner dem i en låda där de gnider mot varandra.
  • Använd en skärpstav före du använder din kniv; det tar inte många sekunder och så är den redo att användas.
  • Gå till en professionell knivslipare före din kniv är så slö att det inte längre går att använda den.

Så här använder du en skärpstav

  • Håll skärpstaven i vänster hand och kniven i höger – eller omvänt om du är vänsterhänt.
  • Lägg tummen uppe på knivens klinga och lägg ned kniv och tumme mot skärpstaven. Då får du rätt skärpningsvinkel (15 grader). Håll den vinkeln
    under hela skärpningen för att inte förstöra knivens egg.
  • För nu kniven mot skärpstaven i 15 graders vinkel. Du behöver inte göra det snabbt eller trycka hårt, det är skärpstaven som ska arbeta.
  • Ta två till tre drag på varje sida av kniven. Nu är den redo att användas.
Nettobladet