Bulle med bullens dag

Glöm allt om kanelbullens dag och pannkakans dag. Bulle med bullens dag är en ny högtidsdag som firas den 10:e april. Vi har tittat närmare på den goda "bullen med bulle" som nu har fått en plats i kalendern.

Vad är bulle med bulle?

Vissa kallar det "bulle med bulle", andra "bulle i bulle", men oavsett namn är det enkla receptet att man tar en småfranska och lägger en chokladboll eller arraksboll i den. Och det är inte nödvändigt att fryna på näsan – det smakar riktigt gott.

Prova själv, den är superenkel att göra:

  1. Ta en småfranska och dela den.
  2. Lägg en chokladboll eller arraksboll på småfranskans underhalva.
  3. Lägg på småfranskans överhalva och tryck ihop.
  4. Nu är bullen med bulle redo att ätas.

Den här kulinariska höjdpunkten kommer från Helsingborg och är framför allt känd i Sydsverige.

En gammal sydsvensk specialitet

Idén med att ge "bulle med bulle" en egen dag kommer från Daniel Glantz-Persson som för några år sedan på sin Facebooksida föreslog att ge den bastanta kakan en egen dag. Folk började direkt diskutera vad som var rätt namn, vilken typ av bulle som är rätt och, inte minst, hur långt tillbaka man kan datera denna skånska specialitet.

Det visade sig snart att det många trodde var något skolelever åt på 1980-talet var en kaka som kan dateras ända tillbaka till 1943 i Helsingborg och alltså har funnits riktigt länge i Sydsverige.

Vill du också vara med och fira "Bulle med bullens dag" eller känner du till bulle med bulle från andra delar av Sverige, så gå in på Facebook, kommentera och delta i festen.

Du hittar sidan HÄR 

Nettobladet