Choklad – så ska du förvara den

Choklad smakar bäst och håller längre om du förvarar den rätt. Det finns inget tråkigare än att öppna sin fina choklad och upptäcka att den har blivit grå och fått en otrevlig bismak. Vi berättar hur du förvarar det goda ”guldet” bäst.

Förvara inte choklad i kylskåpet

Kylskåp är alldeles för kalla och fuktiga för choklad. Den höga luftfuktigheten drar ut sockret ur chokladen och gör den tråkig att se på. Kylan kan också ändra chokladens kristallisering. Trots det är det bättre att förvara choklad för kallt än för varmt.

Undvik direkt solljus och värme

Det finns inget värre för choklad än värme och ljus. Är det sommar och stekande hett är det bättre att stoppa in chokladen i kylskåpet.

Tips! Om du ska använda choklad som har legat i kylskåpet ska du låta den bli rumstempererad innan du äter den.

Undvik temperatursvängningar

Choklad mår inte bra av temperatursvängningar utan det gör att den blir grå, tråkig och oätlig. Om du förvarar choklad vid 15–20 grader kan mörk choklad hålla sig ett år och mjölkchoklad ett halvår. Hitta en bra plats i en sval källare, förråd eller skåp där temperaturen är stabil.

Visste du att…
Chokladens smältpunkt är 35 grader och därför smälter den på tungan när du äter den.

Undvik starka lukter och smaker

Kakaosmöret i choklad tar lätt upp smaker från annan mat den står tillsammans med. Förvara alltid choklad i tättslutande plastlådor eller packa in den i en fryspåse som du sedan tömmer på luft. På så sätt undviker du att chokladen får en bismak av currysill, tvättmedel eller vad den nu står i samma skåp som.

Tips! Har chokladens utgångsdatum gått ut så låt lukt och smak avgöra om du kan äta den – choklad kan ofta hålla längre än datummärkningen.

Förpacka inte olika chokladsorter tillsammans

Har du choklad med olika smaker, t.ex. mint eller kaffe, ska du förpacka de olika sorterna var för sig, annars tar de smak av varandra.

Nettobladet