Dags för barnkalas

Ska du ha barnkalas? Här får du förslag på sex kreativa och roliga inom- och utomhuslekar samt tips på hur du överlever en eftermiddag med huset fullt av ungar.

Inomhuslekar

Flaskan pekar på presenten

Presentöppningen kan snabbt bli kaotisk när det är stojigt och stimmigt och många intryck. Lösningen är att leka ”flaskan pekar på”. Be barnen sätta sig i en ring och lägg ner den tomma glasflaskan i mitten. Födelsedagsbarnet börjar med att snurra på flaskan och den som flaskan pekar på ska ge sin present. Sedan får presentgivaren snurra flaskan och så fortsätter det. Från tre år.

Det här behöver du: En tom glasflaska

Ballongen får inte nudda marken

Märk ut ett stort kryss med tejp i ett stort rum så att det finns fyra lika stora fält. Dela upp barnen i fyra lika stora grupper och ge varje grupp var sitt fält. Kasta upp ballongen i luften; nu gäller det för de olika lagen att försvara sitt fält genom att blåsa upp ballongen i luften så att den inte nuddar marken i det egna fältet. Var femte minut pausar du leken och skriver ner hur många gånger ballongen har nuddat marken. Den grupp där ballongen har nuddat marken minst antal gånger vinner.

Det här behöver du: Ballonger och tejp

Hitta boven

Ett av barnen utses till detektiv och lämnar rummet. De övriga barnen sätter sig i en ring och väljer en som är bov. Alla barn får veta vem som är boven varefter detektiven kallas tillbaka och nu ska gissa vem är boven. Boven ”dödar” de andra barnen genom att få ögonkontakt med dem och blinka med det ena ögat. Men det gäller att skynda sig, för detektiven ska gissa vem som är boven före alla barnen har ”dödats”. Från sex år.

Utomhuslekar

Ballongskattjakt

Skattjakt är alltid en succé och du kan göra den på ett nytt sätt som barnen inte har provat förut. Gör en skattkarta och stoppa in ledtrådar i ballonger som barnen måste hitta utomhus. För att få tag i ledtråden måste barnen smälla en ballong. Här är det viktigt att det finns tillräckligt många ballonger så att alla barn får smälla var sin, så att ingen känner sig utanför. Avsluta skattjakten med en begravd skatt som barnen måste gräva upp. Inuti kommer barnen att hitta den största och bästa skatten av dem alla: godispåsarna. Du kan också välja ett specifikt tema för skattjakten, t.ex. pirater eller prinsessor. Från fem år.

Strumpbyxebowling

 Lägg ner en tennisboll i ena foten av ett par strumpbyxor och knyt ihop det andra benet så att det inte hänger i vägen. Dela upp barnen i två lag och be dem ställa sig på rad så att de kan tävla en mot en.

Dra ner strumpbyxornas öppning över barnens huvud så att de sitter fast som en badmössa och benet med tennisbollen hänger ner framför magen. Nu ska varje barn stå med fem flaskor framför sig och med händerna på ryggen försöka välta dem genom att svänga tennisbollen fram och tillbaka. Den som välter alla flaskorna först vinner. Från fyra år.

Det här behöver du: Två par strumpbyxor, två tennisbollar och tio halvlitersflaskor

Avancerad förstening

Så här gör du: Alla känner till den klassiska försteningsleken där trollet ska fånga de andra barnen. När ett barn fångas förstenas det och ett annat barn måste krypa mellan benen på det för att befria det. Du kan också göra din egen version av försteningsleken där du lägger till egna regler och utmaningar. Till exempel kan räddaren behöva sjunga alfabetet eller hoppa på ett ben framför det fångade barnet, innan det är fritt igen. Du kan också låta barnen hitta på egna regler. Låt barnen i tur och ordning bestämma hur man befriar varandra. På så sätt får alla bestämma något och testa det de tycker är kul.

Så överlever du ett barnkalas

  • Förbered så mycket du kan i förväg. Gör godispåsar, förbered lekar, baka kakor och korvbröd fram till dagen före. Födelsedagskalas är intensiva, så det är bra att vara så förberedd som möjligt.
  • Skriv namn på godispåsar och plastglas dagen före. Barn har ofta en tendens att sprida ut sina saker på många olika ställen och därför kan det uppstå konflikter när det plötsligt är två som är övertygade om att samma godispåse är deras. När det står namn på saker och ting vet alla vems som är vems.
  • Töm hallen på jackor och skor på morgonen så att det finns plats till gästernas ytterkläder. Det är klokt att lägga tidningspapper på golvet så att det inte förvandlas till en lerpöl när barnen slänger sina skitiga stövlar och jackor i en stor hög.
  • Slå dig ihop med en annan förälder. Det kan vara krävande att hantera många barn på en gång och därför är extra händer ett stort plus. Kom överens med en annan förälder om att han/hon kommer och hjälper dig och så kommer du och hjälper honom/henne när hans/hennes barn ska ha födelsedagskalas.
Nettobladet