Dags för kräftskiva

Augusti och september är högsäsong för kräftor i de svenska sjöarna och det firas traditionsenligt med glada kräftskivor, där familj och vänner samlas för att äta, dricka och sjunga till långt in på natten.

Gå ut och upplev en äkta kräftskiva eller ordna din egen. Med lite flit kommer ditt bord att bågna av läckerheter.

Duka ett traditionellt bord

Har du möjlighet så fånga dina egna kräftor mitt i nattens mörker (kräftor är nattdjur) från en roddbåt. Annars kan du också köpa de läckra kräftorna. Kom bara ihåg att köpa många – gärna 20–30 kräftor per person.

Till en äkta kräftskiva hör förutom kräftor och en hel del servetter, knäckebröd, baguetter, ost, räkor och potatis i överflöd.

Visste du att ... ”jaktsäsongen” för de svenska kräftorna är från den 31 juli till den 30 september?

Kräftor äts kalla

Traditionellt tog man hem de infångade kräftorna och förvarade dem en dag i vatten innan de släpptes ned i kokande vatten (kräftorna dör omedelbart och lider inte) med salt och dill. De kokas under lock i 10 minuter och kyls sedan ned till nästa dag då de är redo att serveras till gästerna.

Tillbehören sätter kronan på verket

Kräftskivan kräver också gott bröd. Enligt traditionen ska det vara knäckebröd, men efterhand har alla typer av bröd börjat användas. Servera brödet med smakrik ost och skölj ner allt med snaps och öl (med eller utan alkohol).

En kräftskiva utan sång är ingen riktig kräftskiva och någon av de många snapsvisorna ska sjungas varje gång en ny kräfta äts – ”en snaps till varje klo” säger regeln, och med tanke på mängden kräftor per person blir en hel del klor på en kväll.

Visste du att… det varje år äts 4,5 miljoner kilo kräftor i Sverige?

Nettobladet