Dags för pepparkakshus!

När du ska göra ett pepparkakshus måste du börja med att göra mallar av bakplåtspapper som du kan lägga direkt på din tunt utkavlade pepparkaksdeg. Med en vass kniv skär du sedan ut former utifrån mallarna. Kom ihåg att spara resterna av pepparkaksdegen.

Läs också:
Recept på pepparkakor

Du kan antingen göra en egen mall till ditt pepparkakshus eller hitta en färdig på nätet. Det andra alternativet är det lättaste om du vill vara säker på att ditt hus inte kommer att likna Villa Villekulla.

Tryck ut julgranar av resten av din pepparkaksdeg och baka dem och husets sidor utifrån instruktionerna i receptet. Låt pepparkakorna svalna helt innan du dekorerar dem.

När dina pepparkakor har svalnat är det dags att dekorera dem med kristyr innan huset byggs ihop. För bäst resultat ska du göra en tjock kristyr av florsocker och äggvitor:

  • 1 äggvita
  • 150 g florsocker
  • Vispa äggvita och florsocker i ca 5 minuter tills det har blivit en seg och slät massa. Mängden är efter behov, så multiplicera måtten för att göra en större sats.

Häll ner kristyren i en spritspåse, klipp ett väldigt litet hål i den och dekorera sedan pepparkakshusets sidor med vackra, vita utsmyckningar runt fönster och dörr. Kom ihåg att dekorera julgranarna och takplattor på taket.

 När kristyren har torkat är huset redo att monteras. Börja med att bestämma underlaget huset ska stå på innan du börjar, t.ex. en skärbräda eller ett fat. Använd äggvitekristyren till att ”limma” ihop husets sidor direkt på ditt valda underlag. Här är det bra att vara generös med kristyr om sidorna ska sitta fast ordentligt. Låt husets fyra väggar torka något innan du sätter på taket.

 När kristyren har satt sig kan du lägga på hustaket och resa skorstenen. Även här använder du kristyren som lim. Du kan placera ut julgranarna runt om huset eller servera dem i en skål bredvid (på så vis undviker du också att det nallas av huset).

Tips! Extra dekorationer till ditt pepparkakshus kan t.ex. vara chokladlinser på taket, lakritsbitar på muren eller en snögubbe av marsipankulor i trädgården.

Vad MER kan jag göra med pepparkakor?

Om ett pepparkakshus känns som ett överväldigande projekt kan du istället göra vackra placeringskort eller ätbara juldekorationer av den goda degen.

När degen har vilat över natten kan du kavla ut den tunt och trycka (eller skära) ut hjärtan, stjärnor, julgranar, snögubbar eller något helt annat.

Om du ska använda dem som placeringskort måste du se till att de är tillräckligt stora att skriva på med kristyr. Om du gör ätbara dekorationer måste du komma ihåg att göra ett hål till snöret så att du kan hänga upp dem. Det kan du t.ex. göra med ett sugrör innan du sätter in kakorna i ugnen.

Nettobladet