Datumljus - tips på dekorationer

Snart är det den 1 december och dags att tända datumljuset. Om du inte har allt på plats ännu, läs vidare här där vi ger dig fem enkla och roliga idéer till datumljusdekorationer och tittar lite närmare på den gamla traditionen, som egentligen inte är så gammal. 

Datumljus på bordet

Ett datumljus på matbordet är för många ett måste i december. Vissa sätter datumljuset i en vacker julgrupp med grankvistar och mossa, andra i mormors gamla ljusstake. Vad som är gemensamt är att ett levande ljus räknar ner till julafton.

 

Läs också:
5 adventsljusstakar på 5 minuter

Så här gör du en datumljusdekoration på fem minuter

  • Ställ ditt datumljus på en rustik träplatta, gärna med bark. Du kan fästa ljuset antingen med limpistol, stearin eller en liten klump lera. Dekorera med julgranskulor för en elegant känsla.
  • Skär ut en rund form ur våt oasis och täck oasisen med vacker, grön mossa. Använd ståltråd för att hålla mossan på plats och sätt datumljuset ovanpå. Det går snabbt och lätt!
  • Gör en installation på ett litet fat där du sätter ditt datumljus, en liten blomma och kanske några julgranskulor eller pappersstjärnor. Enkelt, men mycket effektfullt.
  • Fyll en glasflaska med vatten och lägg ner en enda grankvist i den. Sätt ett smalt datumljus i flaskhalsen och voilà, så är ni redo att räkna ner till jul.
  • Och så den allra enklaste till sist. Sätt datumljuset i en skulptural ljusstake i t.ex. gjutjärn eller vacker keramik och håll det enkelt och minimalistiskt.

Tips! Du kan också göra ett eget datumljus genom att köpa ett enkelt vitt blockljus och rita på egna streck och siffror.

Datumljuset är en dansk uppfinning

De flesta av våra jultraditioner kommer från Tyskland, men datumljuset uppfanns i Danmark. Det är en förhållandevis ny jultradition som uppstod i början av 1900-talet. Då vad det vanligt att man räknade ner till jul i skolorna och många familjer hade en egen hemmagjord kalender – vissa med ljus som tändes varje dag. I mitten av 1930-talet kom sedan en bok skriven av en dansk journalist och i den fanns ett tips till barnen att rita streck på ett ljus med en penna så att det delades in i 24 lika stora delar. Varje dag skulle en del brinna ner och när ljuset till sist brann ut var det julafton och dags att tända julgranen. 

Nettobladet