Dyk ned i det asiatiska köket

Det asiatiska köket är ett enkelt och smakrikt alternativ i vardagen. Hälsosam och lätt mat som går snabbt att laga. Få inspiration till härlig vardagsmat med doft av fjärran östern.

Ångkokat eller wokat

I det asiatiska köket ångkokar man ofta kött och grönsaker. Det är ett hälsosamt sätt att laga mat på, eftersom vitaminer och smak bevaras. Du kan investera i en bambukorg som sätts i en gryta – det är det traditionella sättet att ångkoka – eller i en elektrisk ångkokare. Gemensamt för båda metoderna är att kött, grönsaker och kryddor ångkokas tillsammans.

De flesta älskar wokad mat där du skär kött och grönsaker i mindre bitar och wokar det hela i lite varm olja i en wok- eller stekpanna. På det sättet förblir grönsakerna krispiga och fräscha och köttet bibehåller sin saftighet.

Använd kryddblandningar till grönsakerna

Oavsett om du ångkokar eller steker din mat kan du använda en smakrik sås till kött, grönsaker och ris eller nudlar. Om du inte är redo att göra egna kryddblandningar finns det massor av kryddsåser och -pastor som ger maten den rätta asiatiska touchen och krämiga konsistensen.

De vanligaste kryddorna och kryddörterna i det asiatiska köket

Koriander: Koriander är en krydda som uppfattningarna går isär om. Antingen älskar man det eller så gör man allt för att undvika det. Koriander finns både som frön och som färska blad. I det asiatiska köket använder man oftast de färska bladen som har en speciell, frisk citrus-ingefärsaktig smak.

Thaibasilika: Thaibasilika är inte basilika som vi är vana vid från det italienska köket. Bladen är sötare och har en hint av anis. Det kan vara svårt att få tag på thaibasilika. Då kan du använda koriander istället.

Chili: Chili används ofta i marinader och såser för att ge maten den rätta kicken. De flesta känner till sambal oelek, en stark chiliblandning som man använder i såser och marinader. Söt chilisås ställer man på bordet och den smakar gott till ris, fläsk eller kyckling.

Citrongräs: Citrongräs smakar, som namnet antyder, av citron. Det är oumbärligt i soppor och ångkokta rätter. Skär citrongräset i grova bitar och låt koka eller ångkoka med. Ta sedan bort citrongräset före du serverar maten, för bitarna är hårda och man ska inte äta dem.

Röd och grön curry: Röd och grön currypasta används i det thailändska köket i rätter tillsammans med kokosmjölk. Grön currypasta är den mildaste versionen och röd har den kraftigaste smaken. Både grön och röd currypasta innehåller kryddor som vitlök, citrongräs och fisksås, räkpasta, koriander, spiskummin och ingefära.

Nettobladet