Det visste du (kanske) inte om kål

Spetskål, vitkål, grönkål, vitkål, broccoli. Kål är ruskigt nyttigt och sitter på många hemligheter du kanske inte visste att de hade. Koka, hacka eller juicea den – kål kommer man inte undan.

5 bra skäl att äta kål

1. Kål innehåller essentiella fettsyror: Närmare bestämt alfa-linolensyra, en omega-3-fettsyra som är viktig för hjärnan, sänker risken för typ-2-diabetes och förbättrar hjärthälsan.

2. Kål kan täcka ditt behov av A-vitamin: En portion kål innehåller 133 procent av ditt dagliga A-vitamin-behov.

3. Kål är en bättre källa till kalcium än mjölk: Kål innehåller nämligen 150 mg kalcium per 100 g och mjölk innehåller ”bara” 125 g.

4. Kål slår apelsiner när det gäller C-vitamin: Kål är en c-vitaminbomb, och 100 g kål kan enkelt täcka ditt behov av C-vitamin och innehåller mer C-vitamin än en apelsin. Till exempel innehåller grönkål 169 mg C-vitamin per 100 g, medan en apelsin innehåller 60,8 mg C-vitamin per 100 g.

5. Kål är nyttigast tillsammans med annan mat: Kål innehåller bra näringsämnen som quercetin och sulforafan som bekämpar inflammation i kroppen och förebygger blodproppar. Men de tas upp bäst om du även äter fetthaltig mat, t.ex. avokado, olivolja eller parmesan.

Olika kålsorter

Om du tror att kål bara är stora kålhuvuden som står och kokar i en gryta i timmar medan den distinkta doften sprider sig får du tänka om. Kål är en mångsidig grönsak och här följer en översikt över de vanligaste kålsorterna.

  • Vitkål
  • Rödkål
  • Brysselkål
  • Blomkål
  • Grönkål
  • Spetskål
  • Sommarkål
  • Broccoli
  • Savoykål

Kål smakar fantastiskt om du blancherar den lätt, så att den fortfarande är lite krispig, eller serverar rå i sallader tillsammans med äpple. Och när det blir mörkt och kallt är klassiska rätter som stuvad vitkål och långkål inte att förakta.

Har du en juicemaskin kan du prova att juicea kål tillsammans med apelsin eller äpple. Det smakar fantastiskt och inte det minsta… kål.

Testa även att göra en smoothie med broccoli, valnötter, äpple och kiwi – det smakar fräscht och gott.

Nettobladet