Det visste du (kanske) inte om mango

Mango kallas frukternas konung. Den exotiska frukten kan köpas året runt och smakar bra både i efterrätter, sallader och middagsrätter. Den kan vara svår att skala, men vi visar den bästa metoden.

Full av vitaminer

En god mango är både syrlig och söt. Den har en eftersmak som kan påminna om terpentin och därför är det inte alltid kärlek vid första smakbiten. Men ge inte upp, för mangosmaken är något du kan lära dig att älska och det är väl värt att göra det. Mango är rik på C- och B-vitamin och så är det den frukt som har högst innehåll av A-vitamin. Dessutom är den även rik på mineraler, så ät den med gott samvete.

Mango – god till allt

  • Mango kan ätas rå som den är eller användas i efterrätter, t.ex. tillsammans med grädde eller vaniljglass.
  • Mango smakar fantastiskt i smoothies eller som juice. Prova att blanda den tillsammans med ananas, banan eller spenat.
  • Mango är riktigt gott i sallader med kyckling eller räkor där den ger maten en söt-sur twist.
  • Mangochutney är en viktig del i det indiska köket, så kom ihåg att ställa fram det på bordet när du serverar indisk mat.

Förvara svalt, men inte i kylskåpet

Mangofrukter mognar snabbt och det är ett av skälen till att det är en förhållandevis ny frukt på våra breddgrader – den är svår att transportera. I rumstemperatur kan en mango hålla 2-3 dagar, men den kan hålla i 2-3 veckor om den förvaras vid 10-16 °C. Lägg inte in frukten i kylskåpet, den får fläckar om den förvaras under 8 °C.

Så här skalar du en mango

Mangokärnan är stor och platt och mangoskalet är segt. Därför kan den vara svår att skala. Dela mangon genom att skära på båda sidorna av kärnan så att du får två stora halvor. Ta sedan bort skalet genom att sätta halvan på kanten av ett glas och dra av skalet med hjälp av kanten. SE HÄR

Den indiska kungliga frukten som ska gifta sig

Mango kommer ursprungligen från Indien där den har odlats i mer än 4000 år. Enligt hinduerna är det en helig frukt och mangoträdet ett heligt träd. Särskilt fromma hinduer gifter bort sina mangoträd (som de ser som honor) med exempelvis ett tamarindträd som planteras bredvid.

Nettobladet