Det visste du (kanske) inte om potatis

Även om vi inte längre äter lika mycket potatis som tidigare, så är det fortfarande en viktig del av vår kost. Alla potatisar är inte likadana och det finns sorter som passar bättre till vissa rätter än andra. Vi tittar närmare på de populäraste sorterna och vad de passar bäst till och hur du förvarar dem bäst. 

De vanligaste sorterna

  • Sparrispotatis är en klassisk potatis som har en nötaktig smak. Koka potatisarna med skalet på och skala dem direkt före serveringen så bevarar du flest smaknyanser. Sparrispotatis smakar mycket gott i potatissallad.
  • Sava är en gul, fast potatis med mjuk och rund smak.
  • Asterix är en höstpotatis med rött skal. Den är god både att koka, att göra potatismos på och som klyftpotatis i ugnen.
  • Matilda passar bra i potatismos, som bakpotatis och klyftpotatis.

Så förvarar du potatis bäst

Potatis får inte förvaras ljust eftersom det gör dem gröna. Bäst är att förvara dem mörkt och svalt. Potatis förvaras bäst mellan 4-6 grader Celsius. Förvara dem i en papperspåse eller en frigolitlåda så att de kan andas.

Förvaras potatis för varmt börjar de gro och ligger de för kallt blir de mjuka och vattniga.

Kan man äta grön potatis?

Potatis som har fått ljus på sig kan bli gröna. Grön potatis har en förhållandevis hög koncentration av gifterna solanin och chakonin som kan ge huvudvärk, illamående, trötthet, magont och diarré. Det går inte att koka eller skära bort gifterna, så släng gröna potatisar om du stöter på dem.

Från delikatess till fattigmansmat

Potatisen kom till Europa via de spanska upptäcktsresandena som tog med sig den från Amerika i mitten eller slutet av 1500-talet. Potatisen sågs först som en mycket fin delikatess för de rikaste, men på 1600-talet kom potatisen till bl.a. Tyskland och Irland där den blev den viktigaste maten för fattiga.

Nettobladet