Det visste du (kanske) inte om blåbär

För många är blåbär något vi förknippar med Norden, men det är även ett bär som symboliserar amerikanska diners och blueberry pies. De små, blå guldklimparna är rika på antioxidanter och smakar barndomsminnen och sommar. Det finns olika typer av blåbär – vissa är vita på insidan och andra är röda. Vad är skillnaden? Vi tittar närmre på blåbäret. 

Tre typer av blåbär

Det finns särskilt tre arter blåa bär som det kan vara svårt att se skillnad på:

  • Vanligt blåbär (Vaccinium myrtillus L) som har mörkt blått/rött fruktkött och kommer från Europa. Det är detta bär vi hittar i våra svenska skogar.
  • Amerikanskt blåbär (Vaccinium corymbosum L), som också kallas stort blåbär, har ljust fruktkött och är det vi oftast hittar i affärerna.
  • Odon (Vaccinium uliginosum L.) har ljust fruktkött och odlas inte kommersiellt, men finns i naturen och förväxlas ofta med blåbär. Bäret är fullt ätligt, men smakar inte så mycket.

Köp bären mogna

Blåbären ska vara mogna när du köper dem, för de mognar inte mer efter att de har plockats. Välj blåbär som är fasta och hela och undvik bär som är mjuka och vattniga. Det går även att frysa in blåbär utan socker, så att du kan spara till vintern.

Bären smakar gott och passar perfekt till ost, i sallader, i kakor och som saft, sylt och marmelad.

Visste du att på engelska heter de amerikanska blåbären "blueberry" och de europeiska "bilberry".

Superfood

Blåbär är rika på C-vitamin, antioxidanter och kostfiber och utnämns ofta till en superfood, inte minst tack vare den höga halten av färgämnet antocyanin och omega-3-fettsyra. Halten antocyanin är högre hos vanliga blåbär än amerikanska, men man vet inte om det har någon näringsmässig betydelse.

Blåbär (särskilt de vanliga blåbären) kallas ofta för en superfood som har många positiva egenskaper, allt från att minska risken för hjärt-/kärlsjukdomar till att ge en platt mage. Det låter fantastiskt, men än så länge finns det inte så mycket forskning på området. Så för tillfället får vi helt enkelt njuta av dem i tron att de gör lika gott som de är goda.

Nettobladet